Linkuri accesibilitate

Președintele Rusiei Dmitri Medvedev a caracterizat situația din sudul Kirghistanului drept „intolerabila”.


Consiliul de Securitate ONU a condamnat violentele din Kirghistan si a facut apel la calm si la instaurarea domniei legii. Bilantul oficial al celor patru zile de violente si ciocniri intre etnicii kirghizi si uzbeci, in sudul Kirghistanului, este acum de cel putin 124 morti si aproape 1700 de raniti. Zeci de mii de etnici uzbeci au fugit peste granita in Uzbekistan de teama celor mai grave violente petrecute in regiune in ultimele doua decenii.

Organizatia tratatului de Securitate colectiva, o grupare regionala de condusa de Rusia a propus sa trimita elicoptere si echipamente pentru a ajuta la stabilizarea situatiei. Intr-un interviu cu Radio Svoboda, fostul ministru rus de externe Igor Ivanov a spus ca organizatia ar trebui sa trimita un contingent de trupe de mentinere a pacii in Kirghistan, pentru ca situatia, scapata de sub control, ar reprezenta o amenintare la securitatea Rusiei. Autoritatile de la Biskek au cerut si ele interventia militara a Rusiei. Un apel similar a venit si dinspre presedintele alungat Kurmanbek Bakiev. Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a caracterizat situatia ca fiind „intolerabila”.

Casa Alba a anuntat ca monitorizeaza situatia cu atentie impreuna cu Rusia. Departamentul de stat american a trimis un emisar special in Kirghistan.

Potrivit autoritatilor provizorii, fiul fostului presedinte, Maxim Bakiev ar fi fost retinut in Marea Britanie, in baza unui mandat de arestare al Interpolului.
XS
SM
MD
LG