Linkuri accesibilitate

Situație explozivă în sudul Kirghistanului - în Uzbekistan au sosit 60 de mii de refugiați


Etnici uzbeci refugiați la granița cu Uzbekistanul

Tulburările interetnice de la Osh și Jalal Abad din ultimele patru zile s-au soldat cu peste o sută de morți și 1600 de răniți

Bilanţul oficial al celor patru zile de violenţe şi ciocniri între etnicii kirghizi şi uzbeci, în sudul Kirghistanului, este acum de cel puţin 118 morţi şi peste 1600 de răniţi. Se relatează de asemenea că zeci de mii de etnici uzbeci au fugit peste graniţă în Uzbekistan de teama celor mai grave violenţe petrecute în regiune în ultimele două decenii.

Aflat la Jalal-Abad, unul dintre cele două oraşe mari din sudul Kirghistanului, corespondentul EL Risbai Abraimov a spus că situaţia rămâne explozivă. Corespondentul nostru spune că în cursul dimineţii a auzit focuri de armă la intersecţia dintre cele două artere principale din centrul oraşului Jalal-Abad, iar cel puţin două restaurante de lux erau în flăcări.

În centrul oraşului, ne-a mai spus Abraimov, o mulţime s-a adunat astăzi în faţa prefecturii. Mulţi dintre oamenii veniţi din diferite localităţi ale regiunii Jalal-Abad sunt înarmaţi şi au la dispoziţie şi un transportor blindat. Ei îl acuză pe liderul comunităţii uzbece că ar fi instigat violenţele interetnice din ultimele zile.

„Komendatura” din Jalal-Abad, adică oficiul care veghează la respectarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte, a declarat EL că în oraş a fost întreruptă livrarea electricităţii şi gazului, pentru a împiedica pe beligeranţi să dea foc caselor şi clădirilor, aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile.

În cursul dimineţii de luni s-au auzit focuri de armă sporadice şi în oraşul Osh, scena celor mai sângeroase ciocniri. Guvernul interimar kirghiz insistă însă, într-o declaraţie de presă, că situaţia la Osh s-a calmat.

Oficialii din Uzbekistanul învecinat spun că au înregistrat 60.000 de etnici uzbeci refugiaţi din Kirghistan. Au fugit mai ales femeile, copiii şi oamenii în vârstă, fiindcă bărbaţii au rămas acasă ca să-şi apere locuinţele şi bunurile.

AP relatează că jafurile continuă, iar pe străzile oraşului Osh, unde nu se văd poliţişti, gonesc în maşini furate de la uzbeci tineri kirghizi înarmaţi cu cu răngi de metal şi cu securi.

Tot AP scrie că la Osh au început să ajungă ajutoarele umanitare internaţionale, în special alimente trimise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Statele Unite, Rusia, UE şi Naţiunile Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele din Kirghistan şi caută căi de a ajuta refugiaţii.
Statele Unite şi Rusia au baze militare în republica central-asiatică. Cu toate că se află în nordul Kirghistanului, departe de scena violenţelor, Moscova a anunţat că a trimis un batalion suplimentar pentru apărarea bazei sale aeriene.
XS
SM
MD
LG