Linkuri accesibilitate

Dosarul Ilie Cazac - greva foamei în fața ambasadei Rusiei


Alexandru Vinițchi și Stela Surchicean
Alexandru Vinițchi și Stela Surchicean

Părinții lui Ilie Cazac, arestat la Bender de separatiști sub acuzația de înaltă trădare, consideră că Rusia este responsabilă de acțiunile structurilor de putere de la Tiraspol și poate determina eliberarea fiului lor din detenția ilegală






Parintii lui Ilie Cazac din Bender (Tighina), arestat de structurile regiunii separatiste pentru inalta tradare si spionaj, au declarat simbata greva foamei in fata ambasadei Federatiei Ruse de la Chisinau in incercarea de a determina această ţară să intervină pe lîngă autorităţile separatiste de la Tiraspol pentru eliberarea fiului lor. Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin, le-a recomandat parintilor celui arestat sa se adreseze autoritatilor din regiunea transnistreana, si nu celor internationale, deoarece, „ republica moldoveneasca nistreana este un stat nerecunoscut, dar de facto, in acest teritoriu exista organe de stat”. Greviştii sunt hotărâţi însă să continue protestul.

Protestul a început sâmbăta trecută, chiar în ziua în care Federaţia Rusă îşi serba Ziua Naţională. Mama tînărului, Stela Surchicean, şi tatăl adoptiv al acestuia, Alexandr Viniţchi şi-au instalat un cort pe trotuarul de vizavi de sediul diplomatic rus din Chişinău şi s-au declarat hotărâţi să locuiască acolo pînă vor obţine eliberarea filului lor din detenţia serviciilor secrete de la Tiraspol.

Alexandru Vinitchi și Stela Surchicean

Stela Surchicean:“Toţi cei care lucrează în structurile de stat din Transnistria au cetăţenie rusă. Cu atît mai mult MGB-ul. Este o structură susţinută de Moscova, ca de alfel întreaga Transnistrie. Aşa numiţii pacificatori de acolo de unde sunt dacă nu din Rusia. De aceea am venit aici, că ei sunt responsabili. Credem că vor lua măsuri. Pînă acum însă nu a existat nici o reacţie. Ei ne-au preîntâmpinat că nu se amestecă în treburile interne ale Transnistriei. Cum aşa? Doar ei îi susţin şi financiar, şi politic această regiune. Sub acoperişul lor se face tot, iar ei zic că nu putem. Nu vor să-şi recunoască vina, eu aşa cred. Asta este un joc politic. Dar fiul meu este un om viu, nu o minge în jocul lor.”

Ilie Cazac a fost arestat pe 19 martie, cind se intorcea de la serviciu. El lucra la inspectoratul Fiscal din Bender. Părinţii tînărului presupun că arestul ar avea legătură cu activitatea sa. În cele trei luni de detenţie, părinţii spun că nu au avut nici o veste de la fiu, iar din mesajele sumare pe care le primesc după ce-i duc lui Ilie alimente la penitenciarul din Hlinoaia, de altfel locul unde a fost deţinut şi grupul Ilaşcu, nu le este clară starea lui de sănătate.

Stela Surchicean: „Timp de trei luni nu l-a văzut nimeni, nici avocatul, nici noi, nici un medic. Nu avem nici un drept.”

Greva foamei împotriva unei răpiri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:48 0:00
Link direct


Cu cîteva zile mai devreme, şeful misiunii diplomatice ruse, Valeri Kuzmin, le recomanda parintilor lui Ilie Cazac, ca şi de altfel familiei jurnalistului Ernest Vardanean, aflat în detenţia MGB-ului transnsitrean sub aceeaşi acuzaţie, sa se adreseze autoritatilor din regiunea transnistreana, si nu celor internationale, deoarece, „ republica moldoveneasca nistreana este un stat nerecunoscut, dar de facto, in acest teritoriu exista organe de stat”.

Victor Chirilă

Într-un interviu pentru Europa Liberă, analistul Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, a declarat însă că această sugestie a diplomatului rus trezeşte nedumerire, întrucît în calitatea sa de garant în negocieri, Federaţia Rusă şi-a asumat anumite angajamente în raport cu respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Victor Chiriră: „În protocolul din 23 mai 2006, semnat de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi vice-preşedintele guvernului rus de atunci Jucov, se spune, în punctul 6 al acestui protocol, că Rusia recunoaşte responsabilităţuile ce-i revin şi una din aceste responsabilităţi este respectarea drepturile omului. În acest caz, nu înţeleg de ce Kuzmin readresează scrisorile venite de la părinţii acestor persoane şi nu ia o poziţie clară în acest sens”.

In aprilie, la cîteva săptămâni de la arestul lui Ilie Cazac, şi jurnalistul independent din Tiraspol Ernest Vardanean a fost retinut de autoritatile transnistrene sub acuzaţia din înaltă trădare. După o lună de detenţie, Vardanean şi-a recunoscut vina într-o apariţie televizată, însă rudele sale spun că pretinsa mărturie a fost făcută sub presiune.

În ciuda mai multor demersuri ale unor guverne occidentale şi organizaţii internaţionale, cei doi continuă să se afle în arest. Procuratura din Tighina a pornit dosare penale pe faptul reţenerii ilegale a celor doi, iar asociaţia “Promo-Lex” preocupată de apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a trimis petiţii din partea lui Vardanean şi Cazac la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG