Linkuri accesibilitate

Mineriada - un act terorist al instituțiilor de stat


Serviciile secrete sînt cele care au regizat întreaga dramă din iunie 1990 și le-a asigurat post-comuniștilor guvernarea în primii șase ani după căderea regimului Ceaușescu




Socialistii romani nu vor sa-si asume violentele care au urmat in primii ani de dupa caderea comunismului, desi efectele lor au lasat tara mai mult de zece ani intr-o zona gri, de care se fereau liderii occidentali si pe care au ocolit-o multa vreme investitorii straini. In zilele de 13-15 iunie 1990, presedintele de atunci Ion Iliescu, proaspat ales in fruntea tarii cu un scor de peste 80 la suta, s-a hotarit sa inabuse protestul maraton din Piata Universitatii, care-i contesta legitimitatea si acuza fraudarea alegerilor. Pentru ca lucrurile sa nu fie facute cu instrumentele fostului aparat represiv al statului totalitar, liderul post-comunist a incercat o inovatie, invatata insa tot la scoala sovietica: invrajbirea claselor sociale. I-a instigat pe minerii din Valea Jiului, singurii care in perioada Ceausescu au indraznit sa protesteze si care au venit la Bucuresti sa faca ordine printre manifestantii numiti pe-atunci de Ion Iliescu “golani”. Au
murit atunci doi tineri, zeci de studenti si studente au fost batuti de mineri in fata bucurestenilor scosi din fabrici, care strigau satisfacuti: “noi muncim, noi nu gindim”, in vreme ce fortele de ordine erau camuflate in salopete. Ion Iliescu, ramas intre timp mentorul socialistilor romani, le-a multumit atunci minerilor intr-un discurs public. La 20 de ani dupa cele intimplate a ramas de aceeasi parere: "minerii meritau multumiri"

Toata simpatia capatata de Romania dupa revolutia transmisa in direct in decembrie 1989 peste tot in lume, a fost consumata de mineriada pusa la cale in 13-15 iunie de Ion Iliescu. Nu exista deocamdata sentinte pentru responsabilii politici ai violentelor petrecute atunci, iar procurorul militar Dan Voinea care s-a ocupat de dosar a tergiversat inexplicabil lucrurile. La 20 de ani de la venirea minerilor in capitala Romaniei, la cererea liderului onorific al socialistilor de azi, faptele nu sint asumate de nimeni, iar Victor Ponta, tinarul lider al socialistilor se teme sa faca gesturi eroice, pentru ca depinde in continuare de bunavointa lui Ion Iliescu. In schimb procurorul militar care a avut dosarul mineriadei pe mina mai mult de zece ani, vine retrospectiv si explica de ce mineriada a fost un act terorist al institutiilor represive ale statului.

Fostul presedinte Ion Iliescu cel care a acceptat punerea la cale a mineridei de acum 20 de ani a fost scos anul trecut de sub urmarire penala in acest caz, iar premierul de atunci Petre Roman a declarat zilele acestea ca serviciile secrete sint cele care au regizat intreaga drama, care le-a asigurat post-comunistilor guvernarea in primii sase ani dupa caderea regimului Ceausescu.
XS
SM
MD
LG