Linkuri accesibilitate

Atrofierea civismului la oamenii tranziției

De la o vreme încoace, pe unele panouri publicitare din capitală, apar nişte inscripţii curioase, fără substrat comerical, prin care se încearcă să li se cultive cetăţenilor responsabilitatea şi civismul. Am văzut deci panouri care ne îndemnau să fim mai buni cu natura sau care ne aminteau cuvintele clasicului Druţă, acelea că pămîntul, istoria şi limba sînt 3 stîlpi pe care se ţine neamul.

Deunăzi, în sectorul Telecentru al Chişinăului, am văzut un panou uriaş care conţinea cuvintele unui clasic al literaturii universale: „Dragostea de ţară îşi are izvorul în dragostea de familie!”

Indiscutabil, ideea scriitorului e frumoasă şi te predispune la reflecţii. I-am întrebat pe cîţiva trecători dacă le place panoul cu gîndul clasicului. Răspunsurile celor mai mulţi m-au cam descumpănit. Reieşea din spusele lor că citatul de sus nu are nici în clin, nici în mînecă cu realitatea moldovenească, că dragostea de familie, care există fără doar şi poate, nu se transformă aici în dragoste de ţară, că omul tranziţiei numai cu dragostea de familie a rămas, că el se baricadează în familie şi nu mai vrea să facă nimic pentru societate şi ţară, şi asta pentru că ţara neglijează familia, pentru că în ţara noastră omul nu se simte fericit şi protejat.

Un omulean care părea îmbătrînit prematur, cu fruntea brăzdată de nişte riduri enorme, mi-a spus următoarele: „Nu se simte ghini omu’ aici, înţăleji mata? De aceea, nici nu are dragoste de ţară! De aceea, tinerii nu vor să facî armata. Di şi s-o facă, dacă nici guvernanţîi nu sî gîndesc la ţară?”

Un amănunt important e acela ca toţi trecătorii cu care am vorbit confundau dragostea de ţară cu dragostea de stat. Fiind nemulţumiţi de activitatea instituţiilor de stat, oamenii îşi proiectează nemulţumirea asupra spaţiului în care s-au născut.

Amănuntul acesta n-ar trebui să-l piardă din vedere cei care afişează prin oraş ideile clasicilor. Zic asta pentru că anume instituţiile statului, nu agenţii economici, difuzează gîndurile despre dragostea de ţară. Pentru trecătorii cu care am discutat, ideea frumoasă a clasicului nu conţinea nimic însufleţitor. Ea li se părea un fel de vorbă fără rost. Şi starea asta de spirit, care face notă discordantă cu panoul publicitar de la Telecentru, ar trebui să ne dea de gîndit.
XS
SM
MD
LG