Linkuri accesibilitate

Programul „Prima casă” și scepticismul tinerilor bugetari


O soluție alternativă ar fi locuințele sociale care să se închirieze atît tinerilor, cît și păturilor sociale



Dictonul despre drumul spre iad pavat cu bune intenţii se potriveşte şi la situaţia tinerilor îndemnaţi să realizeze schimbarea de mentalitate, să modernizeze statul, dar pe cont propriu. Lipsa unei locuinţe şi imposibilitatea procurării acesteia cu un salariu de bugetar este factorul care îi determină pe mulţi tineri să plece la muncă în străinătate, chiar dacă au specialităţi extrem de căutate pe piaţa braţelor de muncă din R. Moldova. Autorităţile promit, cel mai des în preajma campaniilor electorale, programe de facilitare a accesului tinerilor la credite preferenţiale şi programe de locuinţe sociale pentru categoriile de tineri bugetari. Însă de la vorbe la fapte e o distanţă mult prea mare ca să aibă răbdare şi tinerii.

În martie anul curent, preşedintele Mihai Ghmpu a anunţat lansarea Programului „Prima casă”, al cărui obiectiv constă în facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitionarea unei locuinte prin contractarea de credite cu dobândă redusă, statul urmând să garanteze aceste credite. Ideea nu este absolut inedită. Un program similar se implementează de doi ani în România, însă nu se poate spune că ar fi unul de succes. Totuşi, autorităţile moldovene sunt încrezătoare şi spun că deja mai multe bănci s-au arătat interesate să acorde credite pentru procurarea de locuinţe tinerilor.

Mariana Ambros
Mariana Ambros, şefa Direcţiei generale economie şi relaţii patrimoniale din cadrul Primăriei Chişinău, spune că Programul „Prima casă” va demara în muncipiul Chişinău şi va fi deschis pentru toţi tinerii, care au nevoie să-şi procure o locuinţă.

Mariana Ambros: „Se va ţine cont de experienţa României în lansarea şi realizarea unui program analogic. Oportun considerăm ca în Programul „Prima casă” din R. Moldova să fie atraşi tinerii cu un venit garantat pentru rambursarea creditului la achziţia unei locuinţe”.

Ce vor face tinerii bugetari cu un salariu mic, care nu le permite să contracteze un credit ipotecar, chiar şi cu rata dobânzii scăzută ? - am întrebat-o pe reprezentanta primăriei Chişinău.

Mariana Ambros: „A fost aprobată lista terenurilor pentru constituirea parteneriatului public- privat. Această decizie a Consiliului municipal prevede alocarea a cinci terenuri pentru locuinţe sociale, în special pentru angajaţii bugetari şi loturi de pământ pentru construcţia blocurillor locative. Terenurile nu vor fi incluse în calculul costului şi, respectiv, a preţului la locuinţele oferite bugetarilor. Astfel, tinerii pot beneficia respectiv de un preţ accesibil la achiziţia unei locuinţe”.

Mulţi tineri bugetari cu care am discutat nu prea au încredere în şansele programului „Prima casă”, pentru că piaţa de locuinţe deocamdată funcţionează doar pentru oamenii cu bani grei. Iar acei care au adunat în sudoarea frunţii sumele necesare de foarte multe ori au rămas înşelaţi. Presa oferă zilnic exemple. Alţii pun totuşi speranţe în perspicacitatea guvernanţilor care ar trebui o data şi o dată să stăvilească exodul celor mai agere şi tinere minţi.

Tinerii care au deja o slujbă la stat, spun că salariile sunt prea mici, ca să poată să restituie eventualele credite bancare.

Elena Schin
Elena Schin lucrează de câţiva ani într-o structură a administraţiei publice locale. Stă cu chirie împreună cu cei doi copii ai săi pe care îi creşte de una singură. Este specialist în economie şi are un salariu de 1500 de lei, echivalentul a 100 de euro. Îşi doreşte mult o locuinţă a sa şi vrea să ia un credit ipotecar, dar, deocamdată, nu vede cum l-ar putea acoperi.

Elena Schin : „Din 2007 stau în rând chiar în cadrul direcţiei, la sindicate. Ce salariu? Până la 1500-1600. Iţi ajunge numai să achiţi gazda, dar pentru serviciile comunale nu-ți ajunge. Preţurile îs mari. Din salariu, cu doi copii, nu-ți ajunge să acumulezi. Ca să iei prin ipotecă trebuie să depui jumătate din sumă. Dar ca să te bagi în ipotecă, nu poţi să achiţi chiria, că achiţi ipoteca. Practic cu salariul de funcţionari este imposibil să procuri casă”.

Preşedintele Comisiei parlamentare Economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, spune că Programul „Prima casă” va rezolva problema dobânzii mici, dar nu pe cea a creditelor personale.

Veaceslav Ionita: „Pentru bugetarii care sunt în sate, Guvernul dă în prezent bani ca să-şi procure o casă. De regulă, suma de bani ajunge pentru o casă aşa.... Dar pentru cei din oraş, o soluţie ar fi, dar nu ţine numai de păturile vulnerabnile, este locuinţa socială, care se dă în chirie”.

Tinerii cu care am discutat nu ştiu unde ar putea să se adreseze ca să obţină informaţii şi, cu atît mai mult, să contracteze un credit cu dobândă redusă pentru procurarea locuinţei. Cei mai mulţi recunosc că nici nu admit o asemenea posibilitate, deoarece nu au siguranţă unui venit stabil în următorii ani ca să poată face faţă unui împumut.
Previous Next

XS
SM
MD
LG