Linkuri accesibilitate

Bratislava: partidul Smer al premierului Fico nu obține îndeajunse voturi la legislative pentru a putea guverna în continuare


Alegerile generale din Slovacia au fost cistigate de partidul Smer al premierului Robert Fico, cu 34,8 la suta din voturi si 62 de mandate. 4 partide de centru dreapta au obtinut impreuna 79 de mandate din cele 150 din parlamentul de la Bratislava si vor putea forma o coalitie .

In cursul zilei de astazi, presedintele Ivan Gasparovici va cere cistigatorului scrutinului sa formeze guvernul, chiar daca sansele sale de a forma guvernul sunt nule. Potrivit expertilor, viitorul premier va fi Iveta Radicova, lidera partidului SDKU, al doilea plasat in alegerile de ieri cu 28 de mandate. Aliindu-se cu crestin democratii si alte doua noi partide intrate in parlament, Radicova are sanse de a deveni prima femeie premier din Slovacia. Expertii considera ca slovacii au votat asemanator cu cehii si ungurii, acordind incredere partidelor de centru dreapta pentru a scoate tara din actuala criza economica si financiara.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG