Linkuri accesibilitate

PRM capitalizează ceea ce pierde, ca electorat, PDL


Mircea Cărtărescu despre bătălia permanentă a partidelor pentru a prelua controlul asupra Curții Constituționale




Editorialul ziarului Evenimentul zilei atrage astazi atentia asupra cresterii in sondaje a Partidului Romania Mare. Mircea Marian, care semneaza articolul, crede ca fenomenul este alimentat de posturile de televiziune Antena 3 si Realitatea, unde Corneliu Vadim Tudor primeste spatii de emisie generoase. PRM ar fi deja in situatia de a capitaliza ceea ce pierde, ca electorat, Partidul Democrat Liberal, se mai arata in Evenimentul zilei.

Tot aici, Mircea Cartarescu remarca rolul nemeritat in care a fost distribuita Curtea Constitutionala a Romaniei: un rol de superpartid, care poate face si desface presedinti, de exemplu. Ca intr-un cuplu care nu-si poate depasi certurile cronice, partidele politice din Romania au permanent nevoie de un arbitru si acela ar fi Curtea Constitutionala. Pe care insa, arata Cartarescu, politicienii inteleg sa-l foloseasca prin corupere si manipulare. Batalia permanenta pentru preluarea controlului asupra acestei institutii, precum si declaratia recenta a liderului liberal Crin Antonescu “ma apar cu Curtea Constitutionala” n-ar face decat sa exemplifice aceasta abordare.

Fostul premier social-democrat, Adrian Nastase, acorda un lung interviu ziarului Adevarul, in care este de remarcat in primul rand tehnica eschivei, a ocolirii raspunsurilor transante. Totusi, cateva lucruri se desprind cu claritate. Fostul lider social-democrat nu sustine cota unica de impozitare, ci este adeptul impozitarii graduale a profitului, dar – precizeaza aici – nu pentru firme, ci pentru persoanele fizice, care astfel ar fi protejate de tentatia cheltuielilor “aiuristice”, cu marfuri de import, de exemplu. Principala problema a sistemului politic din Romania este, in opinia lui Nastase, Traian Basescu, care ar fi compromis credibilitatea functiei de presedinte al statului. O functie pentru care Nastase spune ca nu va mai candida niciodata, dupa ce a pierdut in 2004 in fata lui Basescu. Invitatul ziarului Adevarul acuza de asemenea actuala guvernare de incompetenta. Caracterizarea este extinsa insa in mod surprinzator si asupra clientelei politice a Partidului Democrat Liberal. Prompt, reporterul intreaba daca clientela altor partide - social democrat, de pilda - este mai capabila. Raspunsul este, cum era si de asteptat, o eschiva.
XS
SM
MD
LG