Linkuri accesibilitate

Punerea sub acuzare a făptașilor atentatului comis de hramul Chișinăului


Valeriu Zubco, Procuror General

Trei recidiviști sunt acuzați de Procuratură de tentativă premeditată de omor și sunt pasibili de pedepse cu închisoarea pe termene variind de la 12 ani la detenție pe viață


Ministerul de Interne şi Procuratura Generală au avut astăzi o şansă să-şi îmbunătăţească imaginea ştirbită de neputinţa de a rezolva rapid dosarul 7 aprilie. Ministrul de interne şi Procurorul general au anunţat că i-au găsit pe presupuşii autori ai exploziei din centrul Chişinăului, care a rănit 36 de oameni de hramul oraşului toamna trecută. Explozia grenadei lângă Arcul de Triumf nu ar fi fost un atac terorist, versiune aflată iniţial printre cele examinate, ci un act de huliganism comis de patru tineri recidivişti.

După o anchetă cu o durată de opt luni, Procuratura Generală a anunţat astăzi punerea oficială sub acuzare a unui grup de patru persoane pe care le crede responsabile de deflagraţia ce a rănit cîteva zeci de oameni în seara zilei de 14 octombrie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ministerul de Interne spune că i-a descoperit pe cei patru printre presupuşii membri ai unei reţele de traficaţi de droguri.

Acuzaţiile se bazează pe mărturiile suspectilor, dar şi pe probele care ar fi fost descoperite, după cum afirmă Procuratura, în urma percheziţiilor efectuate la domiciliile lor.

Astfel, printre presupuşii autori ai exploziei numiţi de procuratură se numără recidiviştii Vasile Zaharov de 31 de ani, Evgheni Bujac de 21 de ani şi Alexei Gânu de 26 de ani din Chişinău. Timur Dari, al patrulea suspect de 30 de ani, originar din Briceni, este anunţat în urmărire penală pentru uz de fals de Federaţia Rusă.

Cu excepţia celui din urmă, acuzat de păstrare ilicită de muniţii, ceilalţi sunt acuzaţi de procuratura de tentativă premeditată de omor şi riscă mai mulţi ani de închisoare dacă vina le va fi dovedită, a precizat astăzi procurorul general, Valeriu Zubco: „Sentinţa care urmează să fie aplicată acestor persoane este între 12 şi 20 de ani sau detenţie pe viaţă pentru cei trei suspectaţi de tentativă de omor, şi o pedeapsă mai blîngă pentru cel de-al patrulea”.

Vom aminti că explozia din apropierea Arcului de Triumf, la un spectacol cu aproximativ 8 mii de spectatori susţinut de interpretul român Ştefan Bănică jr. anul trecut, de Hramul Chişinăului, a fost provocată de o grenadă ofensivă de tip RG-42.

Organele de drept suspectau iniţial un atac terorist, dar versiunea respectivă a căzut în urma investigaţiei, potrivit Ministerului de Interne şi a Procuraturii Generale. Nici suspiciunea unei posibile implicaţii politice, ce apăruse drept urmare a coincidenţei exploziei cu nişte apeluri telefonice ameninţătoare recepţionate de guvernul Filat instalat în funcţie cu cîteva luni mai devreme, nu s-a confirmat, potrivit Procuraturii. A rămas în picioare doar versiunea unui act de huliganism, spune ministrul de interne Victor Catană, deşi nu este limpede ce motive ar fi avut cei patru să-l comită.

Victor Catană: „Bineînţeles că este doar un început de urmărire penală, vom continua să adunăm probe ca să vedem inclusiv dacă au fost implicate şi alte persoane. Pentru că nu se ştie deocamdată provenienţa grenadei.”

După explozia din centrul Capitalei, Partidul Comuniştilor ceruse demisia primarului şi a ministrului de Interne, pentru că nu ar fi asigurat securitatea cetăţenilor, aflaţi în centrul oraşului. La rândul său, premierul Vlad Filat i-a cerut liderului comunist Vladimir Voronin să se abţină de la astfel de declaraţii pînă la finalizarea anchetei. La un moment dat, procuratura anunţase identificarea unui suspect, după care acesta a fost eliberat din lipse de probe.
XS
SM
MD
LG