Linkuri accesibilitate

Deficit substanțial în bugetul Alianței Atlantice


Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen
Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen

Secretarul general NATO Rasmussen declară că, în condițiile măsurilor de austeritate ale țărilor membre, Alianței nu-i rămîne decît să procedeze în mod similar



Pentru prima data în istoria sa, Alinaţa Nord Atlantică are o gaură în buget de 500 de milioane de euro, dintr-un buget consolidat de 2 miliarde de euro, pe care trebuie să o acopere făcând economii, pentru că aliaţii europeni sunt în plina criză a deficitelor bugetare şi a monedei unice. Nici celui mai important stat din NATO, Statele Unite, nu-i merge economic mult mai bine dar tradiţional, securitatea este ferită de reduceri masive de buget. Atât cât se poate.

Secretarul general NATO Rasmussen a admis, înainte de înâlnirea miniştrilor apărării de la sfîrşitul săptămânii, că toate ţările membre sunt confruntate cu o criză economică, toate guvernele anunţă bugete de austeritate şi este normal ca şi Alinaţa să facă la fel.

Încă din februarie, miniştrii apărării au început să discute despre priorităţi si reduceri bugetare, dar criza monedei unice a făcut problema mai acută. În acest moment, toate ţările din zona euro au o singură preocupare, să salveze euro, i-a declarat un diplomat NATO corespondentului Europei Libere la Bruxelles, Ahto Lobjakas.

În tot cazul, Secretarul general a declarat că va încerca să economisească în toate domeniile ceea ce înseamnă o utilizare mai raţională a patrimoniului comun, amânarea unor investiţii şi reducerea birocraţiei. La jumătate, mai precis de la 13 mii la 7500 de angajaţi. Astfel or să dispară şi multe agenţii NATO sau vor fi comasate.

Deşi problema este presantă, miniştrii apărării nu vor lua nici o decizie concreta la acest sfârşit de săptămână, ci vor aştepta reuniunea la nivel înalt din toamnă, de la Lisabona, la care vor fi stabilite şi priorităţile Alianţei.

Nici o dată nu au depins priorităţile atât de mult de factorul financiar. Există în acest moment, două şcoli de gândire: cei care vor să reducă proiectele implicând arsenalul convenţional, o perspectivă care nelinişteşte mai ales ţările vecine cu Rusia, cum ar fi ţările baltice sau Polonia.

A doua şcoală de gândire se uită critic la misiunile NATO din afara zonei sale de acţiune, în primul rând la Afganistan. Deja Olanda şi Canada au anunţat că-şi vor reduce drastic prezenţa militară acolo. Secretarul general NATO Rasmussen a ţinut însă să asigure că Alianţa nu va renunţa la aceste operaţiuni.

Diplomaţi NATO nu uita să atragă însă atenţia asupra dezechilibrului care s-ar putea produce în Alianţă, între ţările europene, preocupate numai de reducerea deficitelor bugetare si salvarea euro, şi Statele Unite – încă dispuse să investească în domeniul securităţii, ceea ce i-ar putea da un rol a tot dominant în NATO, relatează de la Bruxelles, corespondentul Europei Libere Ahto Lobjakas.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG