Linkuri accesibilitate

Temeri în guvernul Boc că măsurile de austeritate nu vor avea efectele scontate


Adrian Videanu. ministrul român al economiei

Sebastian Vlădescu, ministrul roman al finanțelor, a declarat că o creștere a impozitelor va fi inevitabilă dacă scăderea economică a țării depășește 2%

Ministrul roman al economiei se teme ca masurile de austeritate pentru care guvernul a cerut un vot de incredere parlamentului ar putea sa nu aiba efectul scontat. Partidul Democrat Liberal aflat la putere in Romania a decis sa taie salariile bugeratilor cu 25 la suta si pensile cu 15 la suta mizind pe faptul ca in acest fel economia va reporni mai repede. Cealalta varianta, de crestere a taxelor si impozitelor, a fost exclusa nu doar fiindca intra de obicei in arsenalul socialistilor, ci si pentru ca in Romania pina acum au decontat criza doar societatile private, in vreme ce statul nu si-a redus nici cheltuielile de subzistenta, nici cele de personal.

Astazi Sebastian Vladescu, ministrul roman al finantelor a spus insa ca o crestere a impozitelor va fi inevitabila daca scaderea economica a tarii depaseste 2 la suta. Aflat pe lista posibililor remaniabili, ministrul finantelor a declarat ca ar vrea sa ramina in functie pentru a incepe administrarea austeritatii care va fi impusa incepind cu luna viitoare.

Previziunile nu sint insa prea optimiste, de aceea responsabilul roman al finantelor incearca sa pregateasca terenul. Recentul raport al Bancii Mondiale socoteste ca economia Romaniei va reveni lent, dupa ce va mai scadea si anul acesta. Exista si unele riscuri potrivit expertilor Bancii Mondiale care avertizeaza ca “ceea ce trebuie urmarit in luniile urmatoare este evolutia bancilor elene care detin active impresionante sub forma de credite in Albania, Bulgaria, Romania si Serbia”.

In functie de deciziile acestora, statele balcanice ar putea avea probleme chiar mai mari decit cele inregistrate deja. Banca Mondiala ia in calcul o scadere a economiei romanesti cu 0,5 la suta, dupa ce anul trecut a scazut cu 7,1 la suta, totusi reprezentantii guvernului se tem ca masurile de austeritate nu vor da rezultate, ceea ce pe fondul intirzierii programului de investitii, ar putea duce la scaderi mai abrupte decit cele prevazute de economistii internationali, dupa cum a sugerat astazi chiar ministrul de finante.
XS
SM
MD
LG