Linkuri accesibilitate

Remaniere guvernamentală la începutul lunii iulie?


Traian Băsescu - cotă de încredere în scădere

Guvernul român se pregătește pentru o reducere a fotoliilor guvernamentale de la 15 la 8, cu restrîngeri aferente și în rîndul secretarilor de stat
Liderii partidului de guvernamint din Romania se opun unei restructurari de guvern, intrucit acest lucru presupune un nou vot de incredere in Parlament. Practic dupa motiunea de cenzura care va fi supusa plenului legislativului marti, o eventuala reconfigurare a executivului ar da noi emotii democrat-liberalilor care se bazeaza pe o majoritate fragila. Potrivit unor surse guvernamentale, confirmate si de Marko Bela, vicepremierul din partea formatiunii maghiare, executivul roman analizeaza reducerea drastica a agentiilor guvernamentale, fiindca pina acum trebuiau concediati 9000 de oameni din aceasta zona.

In acelasi timp informatii provenite de la Partidul Democrat Liberal, dar neconfirmate oficial, sugereaza ca guvernul roman se pregateste pentru o reducere a fotoliilor guvernamentale de la 15 la 8, cu restringerile aferente si in rindul secretarilor de stat. Toate aceste reduceri nu pot avea insa loc, pina la sfirsitul acestei luni, cind este asteptat raspunsul Fondului Monetar International cu privire la urmatoarea transa de imprumut catre Romania.

Opozitia cere la rindul ei o remaniere de guvern, care sa includa schimbarea premierului, dar in acest caz exista riscuri suplimentare pentru democrat-liberali, care se tem de o criza politica similara cu cea din toamna trecuta. O remaniere care sa vizeze portofoliile principale ar fi totusi utila, fiindca ar reseta imaginea guvernului, mai cu seama ca liderii puterii din Romania au pierdut masiv din popularitate odata cu anuntarea legilor austeritatii prin care se reduc salariile bugetarilor cu 25 la suta si pensiile cu 15 la suta. Deja presedintele Traian Basescu a cazut in sondaje sub liderii opozitiei, iar cota de incredere a guvernului s-a redus drastic. O remaniere ar putea avea loc, asadar, la inceputul lunii iulie, atit pentru a da tonul austeritatii incepind de sus in jos, din administratia centrala, cit si pentru a schimba perceptia asupra guvernantilor.

Pe de alta parte, pericolul unei remanieri vine nu doar din parlament unde e nevoie de o majoritate calificata pentru un nou cabinet, ci si din negocierile intre cei care sustin arcul guvernamental, negocieri care ar putea fi complicate de pretentiile in crestere ale formatiunii maghiare si ale independentilor, fara de care democrat-liberalii romani nu-si pot asigura majoritatea.
XS
SM
MD
LG