Linkuri accesibilitate

Adevărul publică un interviu cu Ana Blandiana și Romulus Rusan, iar Evenimentul zilei un comentariu de Horia Roman Patapievici
Se apropie data de 13 iunie si se scrie tot mai mult despre fenomenul Piata Universitatii 1990. In Adevarul, un interviu incrucisat cu Ana Blandiana si Romulus Rusan recompune, pe de o parte, atmosfera magica a manifestatiilor anticomuniste din centrul Bucurestiului, iar pe de alta parte monstruoasa campanie de compromitere a lor si a altor figuri marcante ale acestui protest. Ana Blandiana afirma ca intoxicarile presei feseniste, despre grevistii foamei care mancau mici la gratar, despre femei goale dansand in piata si altele asemenea, prindeau din pacate masiv la romani. Romulus Rusan pomeneste scrisorile de amenintare pe care si el si sotia lui le-au primit in perioada resepctiva. Dar cea mai dureroasa amintire sunt minciunile infame care au circulat despre poeta Ana Blandiana, care, se spunea intr-un articol aparut chiar in Adevarul de atunci, si-ar fi respins tatal proaspat iesit in inchisoarea politica, pentru a nu-si periclita cariera de poeta agreata de Partidul Comunist.

In comentariul saptamanal din Evenimentul zilei, Horia Roman Patapievici evoca la randul sau magia Pietei Universitatii. Privind in urma, el vede insa si de ce a esuat spiritul manifestatiei: pentru ca a refuzat sa se organizeze si sa se defineasca politic.

Romania de azi asteapta rezultatul unei noi motiuni de cenzura, care se va discuta la inceputul saptamanii viitoare. Presa se antepronunta insa. Adrian Halpert, de la Adevarul, il defineste pe Emil Boc ca pe un premier fara coloana vertebrala si fara personalitate, mai sters chiar si decat cel mai sters sef de guvern postrevolutionar, Nicolae Vacaroiu. Pentru acest motiv, si pentru ca nu vine cu solutii de relansare, guvernul Boc ar trebui sa cada prin motiune de cenzura. In acelasi timp insa, nici opozitia nu pare nici dispusa, nici capabila sa guverneze. Liberalii si social-democratii trag in directii opuse. Spectrul pierderii acordului de imprumut cu Fondul Monetar International este de asemneea o amenintare serioasa, se mai arata in Adevarul.

Articolul lui Stelian Tanase din Gandul lanseaza insa o ipoteza socanta: masurile de austeritate sustinute de presedintele Traian Basescu n-ar fi legate de o criza economica reala, ci de dorinta sefului statului de a a-si relansa imaginea de invingator. Acum – ca potential salvator al perdantului Partid Democrat Liberal.
XS
SM
MD
LG