Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Dumneavoastră sînteţi tu


Formulele clasice de politeţe au rămas în grija tuturor celor ce nu au ceva de vîndut. Ruptura e evidentă şi neplăcută.


În România, problema formulelor de adresatre a fost rezolvată şi a decedat în acelaşi moment. Imediat după 1989, formulele de politeţe au fost înlocuite de un „tu” familiar, brutal şi obligatoriu. Cumpărătorii de detergent, depunătorii la bancă, cititorii unui ziar şi orice face imprudenţa de a urmări o reclamă e un „tu” îndemnat să facă repede ceva care îi aduce cîştig.

Formulele clasice de politeţe au rămas în grija tuturor celor ce nu au ceva de vîndut. Ruptura e evidentă şi neplăcută: oamenii sînt scuturaţi de familiaritatea năpraznică a anunţurilor publicitare, după care ascultă la radio şi tv oameni care îşi vorbesc inexplicabil cu dumneavoastră.

Anglia e un alt spectacol derutant. Politeţea clasică trăieşte dar are pretenţii absurde. Un criminal odios, urmărit de poliţie după ce a ciopărţit 10-15 oameni e întotdeuna Domnul Cutare. Poliţia şi televiziunea nu îşi îngăduie să ofenseze dreptul la respect.

Tot în Anglia, restul lumii şi-a peirdut numele de familie. Miniştrii, oameni de pe stradă, sportivi, actori, demnitari străini sînt toţi identificaţi ca la creşă pe numele mic: Nick, John, Rick, James şi tot aşa pînă se termină lista de prezenţă. Mai mult, ori de cîte ori se ştiu televizați, denmnitarii se tratează pe numele mic şi ţin să se tragă de şireturi tot pe numele mic cu ziariştii. Scurtcircuitul funcţionează după o schemă care spune că viaţa devine serioasă şi rigidă în momentele penale dar e o petrecere de familie în rest.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG