Linkuri accesibilitate

Moldova - statul model în zona de est a UE


Stefan Fuele
Stefan Fuele

La audierile din Parlamentul European privind evoluția relațiilor cu Moldova, mesajul deputaților a fost că, dacă nu vrea o dezamăgire ca în Ucraina, Comisia Europeană trebuie să susțină acum guvernul de la Chișinău




Prezent la audieri, eurodeputatul român Traian Ungureanu a salutat declarația Comisarului pentru extindere Stefan Fuele că dacă există o țară care merită cu adevărat o liberalizare a regimului de vize, această țară este Republica Moldova.

În privința sprijinului concret pe care UE îl va acorda Moldovei, Traian Ungureanu a remarcat o noutate încurajatoare: exact astăzi Comisia Europeană a remis Parlamentului UE planul de asistență microfinanciară: un pachet de aproximativ 90 de milioane de euro. Un lucru cu atît mai important cu cît premierul Filat, prezent la dezbateri, a subliniat importanța asistenței UE în condițiile în care Moldova și-a făcut lecțiile în ceea ce privește reforma economică.

În privința eventualității retragerii reprezentanților speciali UE din Moldova și Georgia, Traian Ungureanu a declarat că parlamentarii prezenți la audieri au atacat propunerea Catherinei Ashton, iar comisarul Fuele nu a reușit să ofere o explicație convingătoare. Interesant este că s-a simțit aici o oarecare presiune, o oarecare urgență în dezbatere, mai ales din partea parlamentarilor care au atras atenția că susținerea liniei politice a guvernului de la Chișinău trebuie tratată în regim de urgență, pentru că orice întîrziere poate avea consecințe dramatice pe flancul de est al Uniunii Europene.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG