Linkuri accesibilitate

La audierile din Parlamentul European privind evoluția relațiilor cu Moldova, mesajul deputaților a fost că, dacă nu vrea o dezamăgire ca în Ucraina, Comisia Europeană trebuie să susțină acum guvernul de la Chișinău
Prezent la audieri, eurodeputatul român Traian Ungureanu a salutat declarația Comisarului pentru extindere Stefan Fuele că dacă există o țară care merită cu adevărat o liberalizare a regimului de vize, această țară este Republica Moldova.

În privința sprijinului concret pe care UE îl va acorda Moldovei, Traian Ungureanu a remarcat o noutate încurajatoare: exact astăzi Comisia Europeană a remis Parlamentului UE planul de asistență microfinanciară: un pachet de aproximativ 90 de milioane de euro. Un lucru cu atît mai important cu cît premierul Filat, prezent la dezbateri, a subliniat importanța asistenței UE în condițiile în care Moldova și-a făcut lecțiile în ceea ce privește reforma economică.

În privința eventualității retragerii reprezentanților speciali UE din Moldova și Georgia, Traian Ungureanu a declarat că parlamentarii prezenți la audieri au atacat propunerea Catherinei Ashton, iar comisarul Fuele nu a reușit să ofere o explicație convingătoare. Interesant este că s-a simțit aici o oarecare presiune, o oarecare urgență în dezbatere, mai ales din partea parlamentarilor care au atras atenția că susținerea liniei politice a guvernului de la Chișinău trebuie tratată în regim de urgență, pentru că orice întîrziere poate avea consecințe dramatice pe flancul de est al Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG