Linkuri accesibilitate

15.06 - Chișinău: Declarație politică pe tema chestiunii transnistrene


Declaraţia privind reglementarea conflictului transnistrean a fost semnată astăzi de şapte partide şi organizaţii social politice, dintre care trei cu reprezentare parlamentară.


15 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Declarație politică pe tema chestiunii transnistrene.

Dan Ionescu: Astăzi a fost pus circulaţie Raportul pe 2000 al Organizaţiei Amnesty International. În capitolul dedicat Republicii Moldova se spune, printre altele, că reţinerile arbitrare de persoane, cât şi maltratarea acestora au continuat pe parcursul anului trecut. Potrivit Raportului, a crescut numărul cazurilor, în care cei reţinuţi au fost supuşi la torturi, pentru a-i forţa să se declare vinovaţi. În acest context, se face o referire specială la cazul omului de afaceri Andrei Roşca, arestat la 14 iulie 1999, care ar fi fost supus, împreună cu alţi membri ai familiei sale, la presiuni şi intimidări din partea poliţiei. Raportul menţionează şi afacerea, neelucidată până la capăt, a răpirii liderului curd, Cevat Soysal şi livrării lui către autorităţile turce.

Un subcapitol aparte este dedicat celor patru membri ai grupului Ilaşcu, care continuă să se afle în detenţie în autoproclamata republică nistreană. Potrivit Raportului, trei din aceştea, şi anume Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Ilie Ilaşcu însuşi au probleme de sănătate serioase, fără a primi, însă, îngrijirea medicală adecvată.

La Chişinău problema Transnistriei a făcut obiectul unor consultări între reprezentanţii mai multor formaţiuni politice, consultări, care s-au finalizat cu adoptarea unei declaraţii comune pe această temă. Relatează corespondentul nostru, Radu Benea
.

Declaraţia privind reglementarea conflictului transnistrean a fost semnată astăzi de şapte partide şi organizaţii social politice, dintre care trei cu reprezentare parlamentară – Partidul Forţelor Democratice, Partidul Ecologiştilor şi Liga Democrat-Creştină a Femeilor, deşi ideea semnării unui asemenea document, lansată de Partidul Reformei, preşedinte Mihai Ghimpu, a fost susţinută iniţial de 21 de formaţiuni politice, întrunite la sfărşitul lunii mai în incinta Parlamentului.

Semnatarii Declaraţiei au decis să o aducă la cunoştinţa partidelor, ce au lipsit astăzi, prin invitaţia de a li se alătura. Ei intenţionează să o transmită preşedintelui rus Vladimir Putin, în timpul aflării acestuia la Chişinău, chiar dacă programul vizitei, din 16-17 iunie, încă nu a devenit cunoscut. În Declaraţia semnată astăzi se constată, că „situaţia creată în regiunea de Est a Republicii Moldova este o urmare a politicii imperiale a conducerii fostei URSS, care a format şi încurajat mişcările separatiste.” Este constatată, de asemenea, ineficienţa mecanismului şi a actualei concepţii politice şi diplomatice de soluţionare a diferendului transnistrean, principala cauză a intrării lui în impas.

Unele acţiuni, întreprinse în cadrul acestei politici, se spune în Declaraţie, au avut drept consecinţă consolidarea regimului anticonstituţional de la Tiraspol şi transformarea Transnistriei într-o zonă a contrabandei, a traficului de armament, de droguri şi persoane. În acest teritoriu continuă încălcările grave ale drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Semnatarii Declaraţiei mai consideră, că la situaţia de astăzi a dus şi tergiversarea adoptării unei legi privind statutul localităţilor din stânga Nistrului. De aceea, ei recomandă Parlamentului elaborarea şi aprobarea unei asemenea legi în regim de urgenţă. Preşedintelui Republicii Moldova i se recomandă să ceară Federaţiei Ruse, în baza documentelor aprobate la summitul OSCE de la Istanbul, urgentarea evacuării armamentului şi a militarilor ruşi de pe teritoriul Republicii Moldova. Parlamentului, preşedintelui şi Guvernului li se mai recomandă să anunţe nevalabile şi să retragă ştampilele Departamentului vamal, transmise liderilor de la Tiraspol acum câţiva ani, precum şi să depună toate eforturile în eliberarea necondiţionată şi urgentă a deputatului Ilie Ilaşcu şi a camarazilor săi.

Tot astăzi, în incinta Parlamentului, reprezentanţi ai mai multor partide au luat în dezbateri proiectul strategiei privind asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, elaborat de Ministerul de Externe şi copreşedintele Comitetului de cooperare parlamentară Uniunea Europeană-Republica Moldova, deputatul Valeriu Matei, liderul Partidului Forţelor Democratice. Cei prezenţi au aprobat proiectul de document, convenind asupra faptului, ca toate cele 23 de partide, semnatare a unei declaraţii în sprijinul elaborării strategiei, să se convoace sâmbătă pentru semnarea ei. Ministrul adjunct de externe, Iurie Leancă, a declarat presei după şedinţă, că strategia poate fi înţeleasă ca un mesaj clar, adresat Uniunii Europene, că Republica Moldova „este o ţară care trebuie să fie tratată şi considerată ca un potenţial membru al acesteea.”

Iurie Leancă: „Reacţia în mai multe capitale, inclusiv şi la Bruxelles, la declaraţia semnată de partidele politice a fost una pozitivă. Acest eveniment a fost consemnat şi cred, că noi mergem pe o cale foarte bună, atunci când încercăm să edificăm un consens naţional în acest sens: între Executiv, Parlament, între partidele politice, Preşedinţie.”

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG