Linkuri accesibilitate

Opoziția își intitulează moțiunea „Opriți genocidul social”


Președintele PE Jerzy Buzek
Președintele PE Jerzy Buzek

Prezența în Parlamentul de la București a președintelui PE Jerzy Buzek îi împiedică pe social democrați să dea citire întregului text al moțiunii care va fi supusă la vot pe 15 iunie


Motiunea de cenzura care ameninta guvernul roman nu are sanse sa treaca, desi opozitia s-a mobilizat inclusiv prin adjudecarea unor parlamentrari din rindul puterii. Socialistii au depus motiunea intitulata „Opriti genocidul social” care va fi sustinuta si de liberali. Votul va avea loc marti 15 iunie. In textul citit partial astazi in fata senatorilor si deputatilor se vorbeste incapacitatea puterii de a gasi solutiile corecte si despre asa numitul „cancer bugetar” al „clientelei portocalii".

Opozitia din Romania incearca sa rastoarne guvernul dupa ce premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea cu Legile austeritatii care vor duce inclusiv la taierea salariilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta. Desi aceste masuri afecteaza un milion si jumatate de bugetari si peste patru milioane de pensionari, totusi sindicatele nu au reusit sa mobilizeze masele nici pentru proteste masive, nici pentru greve prelungite.

Guvernul nu are insa sustinere populara pentru masurile luate, dar a reusit sa-si configureze o majoritate parlamentara cu ajutorul formatiunii maghiare si cu grupul parlamentarilor independenti, dezertati din rindurile socialistilor. Majoritatea fragila pe care se bazeaza arcul guvernamental din Romania le-a dat socialistilor senzatia ca ar putea dobori guvernul, mai cu seama ca si in rindul principalului partid aflat la putere exista destui nemultumiti, care ar prefera un alt fel de executiv.

Presedintele Traian Basescu a rezolvat aceasta problema la sfirsitul saptaminii trecute, cind le-a spus democrat-liberalilor ca vor ramine in opozitie daca va cadea guvernul. Pe de alta parte mentorul socialistilor romani, Ion Iliescu a declarat ca problema crizei nu se rezolva prin caderea guvernului, in vreme ce liberalii se si gindesc la suspendarea presedintelui.

In motiunea lor, socialistii avertizeaza ca Romania se afla in fata unei optiuni majore „fie este aruncata intr-o criza sociala si economica si mai profunda” prin adoptarea legilor austeritatii, “fie cabinetul Boc este demis, deschizindu-se calea spre alte solutii politice”. Socialistii nu au avut ocazia sa termine de citit intreaga motiune de cenzura, fiindca in fata plenului deputatilor si senatorilor era programat discursul presedintelui Parlamentului European Jerzy Buzek. Fostul dizident polonez din vreme a Solidaritatii le-a spus parlamentarilor romani ca pentru trecerea crizei e nevoie de reforme dure.
XS
SM
MD
LG