Linkuri accesibilitate

Avioane de vînătoare la vînzare - 6 MIG-uri neîntreținute de un deceniu


Vitalie Marinuță
Vitalie Marinuță

Ministrul apărării Vitalie Marinuță declară că, prin decizii nejustificate, fosta guvernare comunistă a pus în impas aviația militară a Moldovei


Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă a anunţat azi că este hotărît să scoată la vînzare ultimele 6 avioane de vînătoare MIG 29 din dotarea Armatei Naţionale, avioane care nu pot fi exploatate, dar nici reparate pentru că asta ar presupune sume enorme pe care ministerul nu le are. Cu banii de pe avioane, ministerul va cumpăra elicoptere. Cum însă deocamdată oferte de cumpărare nu sînt şi s-ar putea întîmpla nici să nu fie, MIG-urile ar putea ajunge fier vechi.

Cel mai puternic argument pe care l-a enunţat ministrul apărării în favoarea deciziei sale a fost că termenul de exploatare a acestor avioane a expirat încă în 2008. Mai mult, aceste avioane nu sînt întreţinute de peste un deceniu şi prin urmare n-au cum să zboare, zice ministrul. Iar reparaţia fiecărui avion ar costa aproximativ 4 milioane jumătate de dolari şi după părerea lui Vitalie Marinuţă ar fi iraţional de cheltuit asemenea sume.

Vitalie Marinuţă: Nu văd cum va avea de suferit securitatea R. Moldova dacă în 12 ani ele nu au fost niciodată ridicate de pe aerodromul Mărculeşti. Piloţi pentru ele nu avem, tehnicieni nu avem, adică ele au stat la parcare acolo pur şi simplu.

Ministrul Apărării învinuieşte fosta guvernare comunistă că ar fi luat mai multe decizii nejustificate şi astfel ar fi pus în impas aviaţia militară a Moldovei. Cea mai neinspirată dintre ele, la părerea ministrului, ar fi desfiinţarea escadrilei mixte, dislocată pe aeroportul Chişinău, care ar fi atras mai multe prejudicii.

Vitalie Marinuţă: Aeronavele militare dislocate pe aerodromul Chişinău ar fi putut fi întrebuinţate pentru misiuni de evacuare medicală, căutare, salvare, transportul conducerii de vîrf a ţării şi a conducerii militare, dar şi în situaţii de criză şi calamităţi naturale.

După desfiinţare, întreg patrimoniul escadrilei, edificii, dar şi terenuri, a fost transmis Întreprinderii de Stat Aeroportul Internaţional Chişinău care aşa şi nu le-a utilizat, a ţinut să precizeze ministrul.

Vitalie Marinuţă: Cum în 2005 a fost transmis, puteţi să mergeţi la aerodrom să vedeţi, în aşa stare este peste 5 ani de zile. Nimic n-a fost investit, ceea ce demonstrează că scopul transmiterii nu este unul bine gîndit, ca să spunem simplu.

Valeriu Pleşca, ministrul apărării de atunci, ca răspuns la acuzaţiile aduse de Vitalie Marinuţă, invocă că a fost nevoit să îndeplinească nişte indicaţii de sus, după cum s-a exprimat fostul ministru.

Valeriu Pleşca: La acel moment scopurile n-au fost declarate, au fost date indicaţiile. Forma în care a fost efectuată această măsură nu a corespuns întrutot metodelor de conducere cu forţele armate. Ea nu a fost discutată la Consiliul Suprem de Securitate, în aşa fel au putut fi şi gînduri de alt gen decît cele care au fost declarate.

Europa Liberă: Ce se urmărea?

Valeriu Pleşca: A fost declarat precum că aeroportul trebuie asigurat cu un sistem nou de securitate pe tot perimetrul, iar pătrunderea pe acest teritoriu a altor persoane, inclusiv militari, poate afecta acest segment de securitate a aeroportului.

Actualul ministru, Vitalie Marinuţă a spus că va cere Guvernului să analizeze posibilitatea de retrocedare a patrimoniului militar transmis Aeroportului Internaţional Chişinău.

În ce priveşte tranzacţia cu avioane, amintim că ultima vînzare a aparatelor de zbor MIG a avut loc în 1997. Atunci Moldova a vîndut SUA 21 de avioane, la preţul de 40 mln. de dolari SUA. Ulterior însă ex-ministrul apărării de atunci, Valeriu Pasat a fost acuzat de guvernarea comunistă că ar fi vîndut avioanele prea ieftin.
Previous Next

XS
SM
MD
LG