Linkuri accesibilitate

Pariul esențial la integrarea europeană


Cristian Preda
Cristian Preda

Eurodeputatul Cristian Preda: Moldova trebuie să atingă standardele UE și să convingă partenerii din UE că este un plus pentru Uniune




Grupul Popular din Parlamentul European organizeaza astazi o audiere -dezbatere cu tema "Un an de la schimbarea pro-europeana din Republica Moldova". Evenimentul este organizat la initiativa eurodeputatilor Monica Macovei si Traian Radu Ungureanu si ii are ca invitati si pe premierul Vlad Filat si alti oficiali de la Chisinau. Inaintea reuniunii Iolanda Badilita a stat de vorba cu europarlamentarul roman, membru al PEE dar si al Euronest, Cristian Preda.
Europa Libera: Domnule Preda, care ar fi tabloul relatiei UE- Moldova la un an de la instalarea guvernului Filat?

Cristian Preda: Aniversam un an de cand optiunea europeana a Moldovei a fost clar afirmata de catrea Alianta care se afla la putere si, prin urmare, putem face un bilant. Din acest punct de vedere cred ca sunt de mentionat doua elemente esentiale. E vorba in primul rand de faptul ca in decursul acestui an Moldova a confirmat prin numeroase gesturi optiunea sa pentru integrarea in familia europeana si a creat in acest fel incredere in UE si o speranta pentru cetatenii din Republica Moldova, pentru cei care vor fi ca si cetatenii din celelalte 27, 28 sau 29 de state membre pana atunci, parte a acestui ansamblu. A doua chestiune importanta care cred ca e de relevat la un an de la instalarea la putere a guvernului Filat in perspectiva viitoarelor evenimente politice din Moldova este urmatoarea: Moldova trebuie sa confirme, in primul rand printr-o stabilitate politica aceasta optiune. Ea nu poate fi un foc de artificii. Dupa un an Moldova sa ezite. Ar fi absurd si in primul rand pagubos pentru cetatenii din tara. Viitoarele teste electorale si nu numai din Republica Moldova trebuie sa consolideze stabilitatea in republica si trebuie sa creeze mecanisme cu ajutorul carora guvernul de la Chisinau sa faca pasi suplimentari in relatia cu UE. Pentru ca este principalul obiectiv pe care Moldova si-l poate da, pe care de fapt deja si l-a dat, pentru ca nu vorbim in afara acestei optiuni a guvernului de la Chisinau

Europa Libera: Vorbiti cu foarte mare incredere despre posibilitatea ca, la un moment dat, Moldova sa devina membra a UE. In clipa de fata Moldova este parte a Parteneriatului Estic, dar dupa cum stiti, se vorbeste in UE despre o restrangere a cheltuielilor, sigur intr-un context foarte firesc dat de criza economica. Si, in acest context, doamna Catherine Ashton vorbea despre retragerea reprezentantilor UE din Moldova si Caucazul de Sud.

Cristian Preda: Ca si in cazul altor state si Moldova va putea deveni membru al UE in momentul in care va confirma asteptarile pe care le-a creat deja si in momentul in care dupa ce va deveni tara candidate va purta cu seriozitate negocieri si se va angaja pe acest drum aratand ce poate oferi Uniunii Europene pentru ca asta este pariul esential pe care l-au facut si Romania si alte state. Trebuie pe de o parte ca standardele UE sa fie atinse iar pe de alta trebuie convinsi partenerii din UE ca o integrare a Moldovei este un plus pentru UE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG