Linkuri accesibilitate

Prof. Alexandru Arseni: Actuala guvernare trebuie să creeze un mecanism juridic viabil care să asigure exercitarea dreptului de vot şi libera expunere a voinţei fiecărui alegător, ca el să vadă utilitatea votului său.


Referendumul constituţional continuă să producă explozii afective şi confruntări verbale, chiar dacă Alianţa de guvernământ a dat asigurări că nu va bate în retragere şi va reda poporului, în bază de pleibiscit, dreptul de a-şi alege preşedintele. Există sau nu instrumentele juridice necesarea pentru desfăşurarea pleibiscitului? La această întrebare răspunde doctorul în drept constituţional, profesorul universitar, Alexandru Arseni.

Europa Liberă: Dle Arseni, în decizia Curţii Constituţionale din 5 mai există sau nu o încuviinţare a referendumului constituţional, care are de gând să-l iniţeze AIE?


Alexandru Arseni: „Curtea Constituţională nici nu poate avea o astfel de intenţie, pentru că Curtea se supune Constituţiei şi nu substituie Constituţia, or în art. 75 din Constituţia Republicii Moldova, intitulat „Referendumul”, se stabileşte că cele mai importante probleme ale statului sunt supuse referendumului, adică votului poporului, iar conform art. 38, voinţa poporului este baza puterii de stat.”

Europa Liberă: Dle Arseni, dar aceeaşi Constituţie dă dreptul şi Legislativului, şi poporului să schimbe Constituţia.

Alexandru Arseni: „Cînd a fost adoptată Constituţia în 1994, s-a prevăzut posibilitatea Parlamentului să adopte Constituţia şi să o modifice, conform art. 43 din Constituţie, dar această nu înlătură poporul, pentru că lui îi aparţine ultimul cuvânt.”

Europa Liberă: Şi atunci de ce apar unii demnitari sau jurişti tălmăcitori declară că referendumul ar fi neconstituţional. Astfel se confirmă proverbul din popor: unde sunt doi jurişti acolo-s trei păreri?


Alexandru Arseni
: „O să răspund şi la această vorbă din bătrîni. Ea are un caracter cu mult mai pozitiv, nu în sensul că dacă sunt trei jurişti nu ştiu despre ce vorbesc. Sunt păreri diferite pentru că ei examinează subiectul în ansamblu. Dar e vorba de jurişti, care sunt specialişti în domeniu, însă a tălmăci Constituţia înseamnă a o şti foarte bine, a fi specialist anume în drept constituţional şi nu în alt domeniu, pentru că art. 2 din Constituţie, al. 1, stipulează încă o dată că „suveranitatea naţională aparţine poporului” şi o exercită în mod direct, prin referendum. Asta este o variantă. Să nu uităm că există calea revoluţionară care aparţine tot poporului, revoluţiile s-au făcut de către popor şi au fost recunoscute ca act legitim. Noi nu recurgem la revoluţie dar la referendum, forma cea mai democratică.”

Europa Liberă: Şi atunci de ce s-a mers la Comisia de la Veneţia?


Alexandru Arseni: „Cum spune un actor rus: „Întrebarea este clară, răspuns nu va fi.” De ce s-a mers? Pentru că s-au ignorat specialiştii în domeniu din Republica Moldova, ca şi acea hotărâre a Curţii Constituţionale privind decizia Parlamentului de destituire a dlui Muruianu în funcţie, de data aceasta Curtea Constituţională nu a apelat la Consiliul Ştiinţific Consultativ de pe lângă Curte, la specialiştii în domeniul dreptului constituţional. I-a ignorat, iată de aceea au purces la Veneţia. Vreau să vă spun că dl Ghimpu a apelat la Veneţia, nu ca să îi întrebe ce să facem ci să le aducă la cunoştinţă opinia noastră reieşind din Constituţie, ca să ne integrăm în Europa respectând acest lucru.”

Europa Liberă: La ziua de azi ce avem dle Arseni? Pentru că unii spun, vezi Doamne, secretarul general al Consiliului Europei ar fi dat un verdict politic, iar Comisia de la Veneţia este cea care trebuie să dea verdict juridic. Ce avem pe tabla de şah?


Alexandru Arseni: „Nici secretarul general nici Comisia de la Veneţia nu pot da verdict unui popor. Ei discută cu liderii politici şi dau o recomandare despre cum văd ei lucrurile. Şi verdictul politic şi verdictul juridic este în favoarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar un al mesager, care este dl Nicolae Eşanu, care vine din Comisia de la Veneţia, spune altceva...


Alexandru Arseni
: „Mi-am expus opinia asupra membrului Republicii Moldova la Comisia de la Veneţia, dl Eşanu, care nu este specialist în domeniul dreptului constituţional şi, vorbind pe şleau, reprezentantul oricărei ţări în Comisia de la Veneţia apără interesele poporului său, pe când dl Eşanu este împotriva Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci, în concluzie, astăzi nu avem date noi, Curtea Constituţională în 5 mai a spus ceea ce spune Constituţia, poporul are dreptul să schimbe Legea Supremă, am înţeles corect?


Alexandru Arseni
: „Foarte corect, asta este voinţa poporului, ea nu poate fi condiţionată. Chiar şi dizolvarea Parlamentului cu ce scop se face? Pentru că politicienii nu pot conlucra, se dizolvă Parlamentul şi se dă la judecarea poporului. El, prin voinţa lui, să desemneze alţi delegaţi care să exercite puterea în numele poporului.”

Europa Liberă: Dle Arseni, de multe ori în interiorul Curţii există păreri diferite, iar deciziile se iau cu o diferenţă minimă de voturi, prin urmare şi deciziile Curţii nu sunt absolut invulnerabile? Cum poate să aibă societatea să aibă încredere în asemenea decizii, luate la limita adevărului?

Alexandru Arseni
: „Există acest Consiliu Consultativ pe lângă Curtea Constituţională să consulte specialiştii, pentru că aici sunt probleme extraordinar de importante şi, într-adevăr oamenii au început să apeleze la Curte şi să vadă în ea un organ care face ceva. Atunci când e 50 la 50, oamenii înţeleg că ceva nu-i curat. Atunci când se adoptă o decizie pripită, are un alt aspect, unul cu iz politic. Cu toate stima şi respectul pentru această instituţie, pentru că este una a dreptului constituţional, însă anume aceste devieri lasă un aspect negativ faţă de Curtea Constituţională.”

Europa Liberă: Clasa politică are toate instrumentele juridice necesare şi bine puse la punct ca să procedeze la referendum?


Alexandru Arseni: „Da, în Republica Moldova există ansamblul instrumentelor juridice, inclusiv Codul Electoral. Aşa cum dl Ghimpu a creat Comisia pentru reformă constituţională, care are o apreciere bună din partea Comisiei de la Veneţia, aşa sperăm că va va fi găsit şi mecanismul de soluţionare a acesor prevederi.”

Europa Liberă: Dle Arseni, dar iarăşi, oponenţii Alianţei vor spune că se ajustează Codul Electoral, mecanismele electorale la necesitatea politică a referendumului.


Alexandru Arseni: „În primul rînd, alegerile din 5 aprilie şi 29 iulie 2009 au scos în vileag cîteva lacune în Codul Electoral, accesul limitat al cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare şi multe alte chestiuni care trebuiesc ajustate, ca întreg mecanismul să funcţioneze. Noi suntem impuşi de a înlătura acele lacune care s-au depistat. Actuala guvernare trebuie să creeze un mecanism juridic viabil care să asigure exercitarea dreptului de vot şi libera expunere a voinţei fiecărui alegător, ca el să vadă utilitatea votului său. Este deja proiectul modificării Codului Electoral ce cuprinde în jur la 80-90 de articole, care nu au iz politic, dar se referă la mecanismul de implementare şi de realizare a dreptului de vot.”

Europa Liberă: Părere dvs după ce PCRM a spus că şi ei vor alegerea directă a preşedintelui, alegătorii lor o să participe la referendum?

Alexandru Arseni
: „Adică alegătorii care au votat PCRM, nu alegătorii lor, că nu sunt proprietatea PCRM. Bănuiesc că o parte au înţeles deja nişte lucruri şi vor participa pentru a-şi exercita dreptul, chiar dacă vor vota împotrivă. Electoratul acesta este mai disciplinat, el va participa. Poate o parte va spune pro, alta contra, dar vor participa. În ce măsură, nu pot să spun.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG