Linkuri accesibilitate

Va supraviețui financiar British Petroleum după dezastrul ecologic din Golful Mexic ?


Zona poluată din statul Louisiana
Zona poluată din statul Louisiana

Finanțarea operațiunilor de curățire și procesele care vor urma ar putea aduce firma la un minus de între 15 si 40 de miliarde de dolari.


Multi se intreaba daca firma British Petroleum va reusi sa supravietuiasca financiar dezastrului ecologic pe care l-a provocat in Statele Unite. Ce cred expertii ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Firma British Petroleum este o enorma si diversificata sursa de bani. Dar, in conformitate cu relatari de presa, BP a cheltuit de acum – de la declansarea scurgerii de titei din Golful Mexic—circa 1,25 miliarde de dolari. Si nu se intrevede un sfirsit prea curind …

Ani de zile, de-acum incolo British Petroleum va avea de facut fata unei serii de procese. Pe acest fond, valoarea actiunilor BP s-a prabusit. In ciuda acestor premize deloc favorabile, presedintele firmei, Tony Hayward insista ca BP va rezista. Dar ziaristul de specialitate de la New York Times, Andrew Ross Sorkin sustine ca nu sint putini analistii care nu cred ceea ce Hayward spune. Competitia – Exxon si Shell—se pregateste de-acum sa profite de pe urma unui potential faliment al lui British Petroleum. Sorkin crede ca finantarea operatiunilor de curatire si procesele care vor urma ar putea aduce firma la un minus de intre 15 si 40 de miliarde de dolari.

Compania dispune acum de circa 12 miliarde cash si investitii pe termen scurt, dar se pune de pe acum problema sa reduca platile catre investitori, de teama ca ar putea ramine fara bani. Fireste ca BP poate sa vinda proprietati si se poate imprumuta, dar – apreciaza expertul de la New York Times – in conditiile date, nu va fi usor. Specialistii in cercetari de piata spun ca ceea ce s-ar putea intimpla este un aranjament de tipul celui facut de compania Texaco; in acel caz Pennzoil a preluat Texaco, dupa ce a cistigat un proces cu Texaco, in valoare de mai multe miliarde de dolari.

Pe de alta parte insa se apreciaza ca actualul caz British Petroleum nu are sanse sa se rezolve la fel de repede, din cauza implicatiilor majore ale scurgerii de petrol din Golful Mexic, considerata in Statele Unite un dezastru ecologic major. Un alt exemplu pare sa fie in favoarea BP: Exxon, firma care s-a facut raspunzatoare pentru dezastrul Valdez din Alaska, cea mai mare scurgere de petrol de pina acum, este in prezent cea mai profitabila si mai capitalizata companie din Statele Unite.
XS
SM
MD
LG