Linkuri accesibilitate

9.06 - București: FNI și reciclarea securiștilor


Surse din interiorul guvernului afirmă că cele 40 de filiale FNI din ţară erau conduse de 36 de foşti ofiţeri superiori de Securitate, 2 foşti ofiţeri din ministerul apărării şi 2 din ministerul de interne.


9 iunie 2000

Actualitatea românească. (Moderatori: Sabina Fati; corespondent: Liana Ionescu).

FNI și reciclarea securiștilor
.

Comisia guvernamentală de anchetă în cazul FNI a constatat că este o „fraudă programată şi controlată” chiar din interiorul fondului. Schema a fost supravegheată până în ultimul moment, a precizat purtătoarea de cuvânt a guvernului. Cine sunt persoanele care au avut acces direct la informaţii şi puteau controla mersul FNI ?

Surse din interiorul guvernului afirmă că cele 40 de filiale FNI din ţară erau conduse de 36 de foşti ofiţeri superiori de Securitate, 2 foşti ofiţeri din ministerul apărării şi 2 din ministerul de interne. Informaţia nu este atât de surprinzătoare pentru că încă în 1997, şeful serviciului român de informaţii Costin Georgescu spunea în plenul Parlamentului că grupul GELSOR, în care intra atunci FNI, lucrează în proporţie de 90 la sută cu foşti ofiţeri ai fostei Securităţi.

Autorităţile erau avertizate de instituţii precum SRI că piaţa financiară este fragilă dar nu au făcut nimic. O explicaţie este dată de istoricul Marius Oprea, care se referă la reformele instituţionale: „...să ne gândim cât de încet s-a realizat curăţarea serviciului de informaţii de ofiţeri din vechile structuri. La Parchet sau în poliţie, schimbările merg şi mai greu” ,apreciază Marius Oprea.

Căderea FNI este pentru istoricul Marius Oprea un semnal de alarmă, arată cât de periculoase mai sunt şi astăzi fostele structuri ale Securităţii.

Analistul Dan Pavel remarcă încă că în toate ţările fost comuniste există o legătură strânsă între fosta securitate şi lumea de afaceri.
XS
SM
MD
LG