Linkuri accesibilitate

Confiscarea în Bulgaria a unor țigări de contrabandă fabricate în Moldova


Pierderile bugetului numai din accize neplătite puteau depăși 12 milioane de euro, dacă țigările ajungeau pe piața negră


O cantitate record de tigari de contrabanda - 3500 master-box-uri din marca chinezeasca „Djin Ling” fabricate în Republica Moldova, a fost capturata de vamesii bulgari la bordul unei nave în apropierea litoralului bulgaresc. Este vorba de o operatiune comuna a Agentiei bulgare a vamilor, a serviciului european antifrauda OLAF si a altor servicii vamale din Europa. Ea a a început în urma unui semnal primit din Bulgaria.

Au fost capturate 35 de milioane de tigari – de trei ori mai mult în comparatie cu întreaga cantitate de tigari de contrabanda confiscate în Bulgaria în anul 2008.

„Pierderile bugetului numai din accize neplatite puteau depasi 12 milioane de euro, daca tigarile ajungeau pe piata negra,” a declarat ministrul finantelor Simeon Diankov.

Conform documentelor oficiale nava transporta tigarile din Republica Moldova în Egipt. Dupa ce a incercat sa paraseasca apele teritoriale bulgare, ea a fost oprita si excortata de o nava militara bulgara pana la portul Varna.

Licenta distributiei tigarilor chinezesti „Djin Ling” în Europa este detinuta de o companie spaniola, care a declarat ca nu are nimic de a face cu tigarile confiscate. Expertii afirma ca aceasta marca de tigari care aminteste de „Camel”-ul american conduce în topul european al tigarilor de contrabanda.

În finele lunii mai ziarul sofiot „Monitorul” si-a informat cititorii ca Agentia vami urmareste o cantitate importanta de tigari chinezesti „Djin Ling”. De atunci nava respectiva si-a schimbat de trei ori numele în apele internationale.
XS
SM
MD
LG