Linkuri accesibilitate

Dosarul Ilie Cazac - părinții tînărului arestat la Bender apelează la Rusia


În cazul în care diplomația rusă nu va interveni pe lîngă separatiștii de la Tiraspol, părinții lui Ilie Cazac vor intra în greva foamei în fața ambasadei Rusiei de la Chișinău


La aproape patru luni de cind Ilie Cazac, un tinar de 24 de ani din Tighina, a fost retinut de serviciile secrete de la Tiraspol sub aceiasi acuzatie ca si jurnalistul Ernest Vardanean – spionaj si inalta tradare in favoarea Moldovei - soarta tinarului ramane incerta, iar parintii declara ca vor intra in greva foamei daca ambasada Federatiei Ruse, pe care o considera singura instanta capabila sa influenteze regimul de la Tiraspol, nu se va implica pentru eliberarea acestuia.

„Sa eliberam copilul – asta-i tot ce vrem noi”. L-ati auzit pe Serghei Vinitchii, tatal tanarului de 24 de ani din Tighina retinut de MGB-ul transnistrean pe data de 19 martie curent sub acuzatia de inalta tradare si spionaj. Impreuna cu sotia, Serghei Vinitchii a venit astazi la Chisinau pentru a depune o scrisoare de protest la Ambasada Federatiei Ruse de la Chisinau. Cei doi solicita diplomatilor si demnitarilor rusi sa intervina eficient pentru eliberare fiului lor, iar in caz contrar ei ameninta sa intre peste o saptamina in greva foamei in fata sediului diplomatic de la Chisinau. „Ambasada Rusiei pentru ca doar Federația Rusă are influenta asupra Transnitriei si doar din cauza lor se intimpla totul in Transnistria ceea.”

Ambasada Federatiei Ruse nu a comentat deocamdata apelul familiei lui Ilie Cazac, dar din surse avizate am aflat ca acesta a fost inregistrat oficial la cancelaria misiunii diplomatice ruse.

Serghei Vinitchii afirma ca nu si-a vazut fiul din momentul retinerii lui, iar avocatul pe care l-a angajat pentru a-l apara nu are acces la el. Iata insa ce crede tatal tanarului despre acuzatiile pe care i le aduce securitatea transnistreana fiului sau, in trecut student al Universitatii Libere Internationale de la Chisinau: „Chipurile ULIM-ul pregateste spioni. Un baiat care a lucrat in organele fiscale, ce taine, secrete de stat poate sa detina? Eu cred ca mai degraba el cunostea ceva despre gaurile pe care le provoaca bugetului imperiul Sheriff si ca sa nu se distribuie informatia, l-au izolat de societate.”

In aprilie, cu citeva saptamani mai tarziu de la arestul lui Ilie Cazac, si jurnalistul Ernest Vardanean din regiune a fost retinut de autoritatile de la Triaspol fiind acuzat de tradare de stat. Niciunul din cele doua cazuri nu a fost condamnat deocamdata de Amnesty International, influenta asociatie internationala pentru aparare drepturilor omului care are o reprezentanta si la Chisinau.

Iata cum explica aceasta lipsa de reactie Cristina Pereteatcu, Directorul Executiv al organizatiei: „De fapt, asta este regula Amnesty International - nu ne grabim sa facem declaratii pina nu stim cu siguranta ce se intimpla, iar aceasta lipsa de graba este compensata de calitate. Este foarte greu sa exprimi un punct de vedere atunci cind nu esti sigur de obiectivitatea informatiei pe care o detii.”

Cristina Pereteatcu ne-a spus totusi ca a sesizat Secretariatul general al organizatiei cu sediul la Londra in cazul jurnalistului Vardanean, pentru a porni o investigatie. Cit priveste cazul lui Ilie Cazac, ar mai fi necesare niste analize locale pentru a astfel de solicitare.

Ion Manole, Directorul Asociatiei „Promo-Lex” preocupata de apararea drepturilor omului in regiunea transnistreana ne-a spus insa ca, ca si in cazul lui Ernest Vardanean, organizatia a trimis acest caz la CEDO si ca asteapta raspuns. Manole mai spune ca autoritatile nu fac suficient de mult pentru sprijinirea celor doi tineri: „E nevoie de un dialog constant intre autoritatile de la Chisinau cu cele ale Federatiei Ruse. Nu observam ca acest dialog sa aibe loc”.

Stefan Urâtu
In replica, consilierul prezidential Ştefan Uratu afirma ca procuratura a pornit cite o urmarire penala pe faptul retinerii ilegale a celor doi şi a inaintat mai multe demersuri pe linga organizatiile internationale. Ştefan Uratu mai afirma ca Chişinaul va solicita şi implicarea noii comisii de securitate create recent de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitri Medvedev, comisie in care Chişinaul vede un nou instrument de solutionare a problemelor regiunii.

Stefan Uratu: „Ni se promite ca vor fi luate masuri. Acum speram ca şi declaratia aceasta facuta de Merkel şi Medvedev va ajuta.

Europa Libera: Veti sesiza acest comitet pe cazuri particulare?

Ştefan Uratu: „Desigur. Pentru ca doar bazindu-se pe cazuri particulare, cu paşi mici, se vor putea solutiona probleme mari.”

Potrivit legislatiei de la Tiraspol, Ilie Cazac risca pana la 20 de ani de inchisoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG