Linkuri accesibilitate

Deprecierea monedei europene: avantaje la export, dar inflație la orizont


Comisarul UE pentru afaceri monetare Olli Rehn
Comisarul UE pentru afaceri monetare Olli Rehn

Slăbit de criza financiară elenă, euro suferă o nouă depreciere în urma temerilor legate de capacitatea de plată a guvernului de la Budapesta



Oficialii de la Budapesta şi Bruxelles, dar şi ai FMI, au încercat astăzi din greu să asigure pieţele financiare internaţionale că nici Ungaria, nici zona euro nu au probleme care nu pot fi rezolvate prin eforturi comune.

Aşa-numita problemă ungară a început vinerea trecută, când un oficial din noul guvern, de dreapta, de la Budapesta, a spus că fostul guvern socialist a minţit în privinţa finanţelor ţării, şi că situaţia este mult mai dificilă decât se credea. „Avem o şansă minimă să scăpăm de incapacitatea de plată”, a spus acelaşi oficial ungur, declanşînd cu doar câteva propoziţii un nou cutremur pe pieţele financiare, care sunt ultrasensibile la orice noi ştiri proaste venite din economiile Europei. În scurt timp, forintul unguresc s-a depreciat cu 6% faţă de dolarul american.

La sfârşitul săptămânii şi astăzi, oficialii de la Budapesta au făcut mari eforturi să contrazică afirmaţia pesimistă de săptămâna trecută. Şeful unei comisii guvernamentale care evaluează starea economiei ungare, Mihaly Varga a spus că deşi fostul guvern a făcut cheltuieli nejustificate, situaţia nu este gravă, iar speculaţiile despre incapacitatea de plată sunt „exagerate şi nefericite”.

Astăzi, FMI, care a împrumutat anul trecut Budapestei miliarde de dolari, a dat şi el asigurări că nu există motive serioase de îngrijorare, că Ungaria are experienţă în gestionarea crizelor financiare şi că a luat deja măsuri înţelepte şi eficiente de reducere a deficitului.

Agenţia Reuters scrie că economia ungurească în sine are importanţă „minimă” la scara globală. Ce este important este riscul ca băncile străine prezente în Ungaria să aibă necazuri dacă ţara intră în incapacitate de plată, sau dacă cetăţenii unguri care au luat mereu credite în euro şi franci elveţieni vor înceta să-şi mai achite ratele, odată ce moneda în care sunt plătiţi, forintul, îşi pierde prea mult din valoare.

Problema ungară, reală sau imaginară, dar şi temerile că relansarea economiei globale ar putea fi mai înceată decât se credea, au făcut ca euro să atingă azi-dimineaţă, pe pieţele din Asia cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani faţă de dolarul american, respectiv din ultimii opt ani faţă de yenul japonez.

Aflat în Luxemburg, unde se ţine o şedinţă a miniştrilor de finanţe din zona euro, comisarul economiei Olli Rehn şi-a exprimat îngrijorarea faţă de deprecierea prea rapidă a monedei europene. Rehn a subliniat că nu îl preocupă eventuala ajungere a monedei unice la paritate cu dolarul, ci rapiditatea procesului.

Unii oficiali europeni, în frunte cu francezii, au spus că e bine ca euro să cadă, eventual până la rata de 1 la 1 cu dolarul, pentru că asta va face mai atrăgătoare exporturile europene şi va relansa economiile din Europa. Dar unii economişti spun că această idee este un mit periculos.

Aşa titrează în ediţia sa europeană ziarul WSJ, care atrage atenţia că un euro mai ieftin aduce cu sine pericolul inflaţiei. În plus, scrie ziarul american, orice ştiri proaste despre economia europeană, inclusiv despre cursul euro, se întorc deja împotriva Europei, văzută tot mai des ca veriga slabă a lanţului economic mondial. WSJ, care promovează în general opinii liberale şi este favorabil marilor corporaţii, spune că jonglatul cu cursul de schimb nu este o soluţie pentru Europa, care ar trebui să-şi revizuiască radical credinţa ei tradiţională în statul generos pe plan social.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG