Linkuri accesibilitate

Asumarea răspunderii în Parlament pentru programul de austeritate


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Premierul anunță pe de altă parte verificarea deciziilor de pensionare înainte de termen din ultimii ani, val de pensionări care periclitează sistemul de pensii


Romania chelutie mai mult decit produce si este in pericol sa intre in incapacitate de plata, a declarat premierul Emil Boc astazi cind si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului. Pentru a evita dezastrul economic, primul ministru si-a pus in joc mandatul sau si al guvernului pe care il conduce.

Practic, prin aceasta decizie, legea privind reducerea salariilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta ar putea intra in vigoare imediat. Potrivit Constitutiei Romaniei executivul va fi demis daca va fi depusa in urmatoarele zile o motiune de cenzura, care sa fie votata de majoritatea senatorilor si deputatilor, adica daca va stringe 236 de voturi. Socialistii au pregatit deja o motiune de cenzura, iar liberalii au declarat ca o vor vota. Exista de altfel si parlamentari din partidul guvernamental care au anuntat ca trec de partea opozitiei, dar cu toate acestea sansele caderii executivului sunt mici.

In acelasi timp in mediile politice se vorbeste tot mai mult despre posibilitatea remanierii guvernului condus de Emil Boc. Monica Macovei, fost ministru al justitiei, acum europarlamentar din partea partidului aflat la putere, a spus astazi ca ministrii care nu au restructurat ministerele trebuiau sanctionati sau dati afara si ca premierul este vinovat de actuala stare de lucruri.

Premierul roman a criticat risipa din perioada cresterii economice si a demonstrat in fata legislativului ca este mai eficienta taierea salariilor si pensiilor, decit cresterea taxelor, fiindca in acest din urma caz ar creste inflatia, fara ca in schimb sa se poata stringe suficienti bani la bugetul de stat. Premierul roman a recunoscut ca fara restringerile dure pe care le propune, Romania ar putea sa nu mai aiba bani pentru platirea salariilor bugetarilor si pensiilor. Totusi seful guvernului din Romania a explicat ca nici o pensie nu va scadea sub 350 de lei, adica, echivalentul a 100 de dolari.

In schimb, in decurs de un an comisiile medicale speciale vor verifica pensionarile inainte de termen, fiindca dupa cum au constatat oficialii romani, multi dintre cei care s-au pensionat inainte de termen, au facut-o prin metode frauduloase. “Trebuie sa facem curatenie acolo unde nici un guvern nu a avut curajul sa faca” a spus in concluzia discursului de asumarea raspunderii premierul roman, argumentind ca doar in acest fel poate reincepe cresterea economica.
XS
SM
MD
LG