Linkuri accesibilitate

Germania: Candidatul opoziției la președinție se bucură de simpatiile coaliției de guvernămînt


Joachim Gauck
Joachim Gauck

Nominalizarea din rațiuni de partid a lui Christian Wulff dăunează imaginii cancelarului Merkel - desemnîndu-l pe pastorul Ioachim Gauck, opoziția dă dovadă de un sănătos instinct politic


Desemnarea lui Joachim Gauck pentru funcţia de preşedinte al Republicii Federale Germania s-a transformat într-o amplă dezbatere politică. Se discută dacă nu cumva cancelara Merkel a greşit cînd s-a pronunţat pentru creştin-democratul Christian Wulff, preferîndu-l pe acesta din raţiuni pur tactice. Social-democraţii şi ecologiştii au dat dovadă de un bun instinct politic atunci cînd l-au nominalizat pe fostul preot lutheran şi activist civic est-german, Joachim Gauck.

Din punct de vedere aritmetic Wulff ar trebui să-l invingă pe Gauck, fiindcă partidele coaliţiei guvernamentale deţin majoritatea în Adunarea Federală (Bundesversammlung) care îl va alege pe viitorul preşedinte al ţării. Între timp însă se aud tot mai multe voci chiar din interiorul partidelor care alcătuiesc guvernul care afirmă că Joachim Gauck este şi candidatul lor preferat. Votul din Adunarea Federală oricum este secret, aşa că nimeni nu poate garanta că reprezentanţii Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Uniunii Creştin-Sociale (bavareze) (CSU) şi cei ai Partidului Liberal (FDP) se vor supune disciplinei de partid şi nu-l vor vota pe primul director al Oficiului pentru administrarea arhivelor fostei Securităţi est-germane, Stasi.

Într-un interviu acordat duminică seara canalului doi al televiziunii publice germane (ZDF) candidatul opoziţiei, Gauck a recomandat clasei politice germane să aibă mai mult curaj atunci cînd există controverse într-o problemă. Tocmai acest deficit, a spus fostul activist civic şi adversar al regimului comunist est-german, a creat o ruptură între politicieni şi populaţie. „Am impresia că societatea noastră se află, în momentul de faţă, într-o fază critică”, a declarat Gauck, dovedind din nou că spiritul său lucid funcţionează ca pe vremuri.

„Dacă voi fi ales”, a continuat Gauck, „atunci voi contribui la contracararea problemelor de comunicare între guvernanţi şi guvernaţi”.

Scriitorul est-german Lutz Rathenow, un fost disident închis în perioada comunismului din cauza scrierilor critice la adresa regimului, a pledat tot pentru Gauck. Într-un interviu acordat postului naţional de radio, Rathenow a anunţat că foştii disidenţi din est pregătesc un apel, cerînd alegerea lui Joachim Gauck.

Aproape toţi comentatorii sunt de părere că Joachim Gauck ar fi cel mai potrivit preşedinte. Inclusiv presa străină, care a abordat subiectul, împărtăşeşte această opinie. De pildă ziarul austriac „Der Standard” care subliniază că rar s-a mai putut observa ca o coaliţie să aibă atît de puţin în vedere binele alegătorilor şi atît de mult propriile interese tactice de partid. O concluzie similară se poate citit şi-n presa poloneză. „Gazeta Wyborcza” este de părere că o victorie a lui Gauck ar demonstra societăţii germane că Angela Merkel şi-a pierdut puterea de influenţare a mersului politic, ceea ce ar echivala cu un semnal extrem de negativ pentru actuala coaliţie.
XS
SM
MD
LG