Linkuri accesibilitate

Poliţişti cu ecusoane


în curînd, poliţiştii care „intră în contact cu populaţia” vor purta ecusoane. Scopul inovaţiei e anihilarea corupţiei şi a abuzurilor.


Ministerul Afacerilor Interne se pregăteşte să pună în practică o inovaţie nemaipomenită. Vasăzică, în curînd, poliţiştii care „intră în contact cu populaţia” vor purta ecusoane. Ecusoanele vor conţine numele şi unitatea poliţistului. Scopul inovaţiei e anihilarea corupţiei şi a abuzurilor.

Bineînţeles că orice încercare de a struni hidra corupţiei merită salutată. Şi, probabil, au existat de-a lungul anilor suficienţi poliţişti care au călcat strîmb, de vreme ce conducerea MAI recurge la utilizarea ecusoanelor. Aşadar, măi să fie! Să tremure cei puşi pe căpătuială ilegală!

Există aici însă un aspect care îmi provoacă nedumerirea şi altul care îmi alimentează neîncrederea. Să încep cu primul. MAI spunea că, folosind ecusoanele, poliţia autohtonă preia experienţa altor state. Păi, de ce oare preluăm atît de tîrziu experienţa asta frumoasă şi necesară? Ce ne-a împiedicat s-o facem pînă acum? Căci ne-am tot integrat ani de zile, cu paşi viforoşi, în Europa! Pe deasupra, zvonurile despre poliţiştii corupţi circulă şi ele ani de zile în mase şi nu puteau să nu fie auzite de conducerea MAI.

Mai departe. MAI ne spune că cetăţenii vor avea posibilitatea să se adreseze conducerii ministerului în cazul în care poliţiştii cu ecusoane vor comite ilegalităţi. Ideea asta mi s-a părut oarecum năstruşnică. Păi, dar pînă acum ei nu puteau să se adreseze şefilor MAI? Sau fără ecuson poliţistul cu pricina nu mai putea fi găsit? Să fim serioşi!

Haideţi să ne imaginăm un şofer de rută interurbană, care multă vreme le plăteşte o dijmă neoficială unor poliţişti. Haideţi să ne imaginăm că într-o bună zi poliţiştii aceia corupţi încep a purta ecusoane. Se va schimba ceva? Nu le va mai da şoferul mită în momentul în care va vedea ecusoanele? Habar nu am.

Poate ecusoanele vor spulbera corupţia sau cel puţin vor împiedica crearea unor noi relaţii ilegale între poliţişti şi cetăţeni. Sau poate nu vor avea nici un efect. Ceea ce ar trebui să remarcăm deocamdată e dorinţa fermă, arzătoare, a conducerii MAI de a învinge corupţia.
XS
SM
MD
LG