Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Presa de duminică


Presa de duminică poate fi considerată un fel de barometru al mentalității generale.


Presa de duminica este un foarte bun indicator al atmosferei politice generale. Duminica se scriu articole diferite de cele din restul saptamanii. Redactiile stiu ca duminica oamenii citesc ziarul altfel decat in zilele de lucru. Au mai mult timp, se pot intoarce asupra articolelor, prefera sa fie distrati, motiv pentru care articolele negative au mai mult efect decat cele publicate in timpul saptamanii. Prin tari cum e Anglia, ziarele de duminica au chiar o identitate diferita de cele din zilele de lucru. Presa de duminica poate asadar fi considerata un fel de barometru al mentalitatii generale.

Toate acestea pentru a spune ca in cele doua decenii scurse de la caderea comunismului incoace nu cred sa mai fi vazut in intreaga presa occidentala de duminica o culegere de articole mai pesimiste decat cele de ieri. E ca si cum toate redactiile de pe continent s-ar fi coalizat pentru a da o lovitura moralului cititorilor. De la previziunea ca moneda europeana, euro, va disparea in urmatorii 5 ani, cum scria ieri un ziar britanic, pina la reaparitia nationalismului extrem, nimic nu ii era ieri crutat cititorului.

Nationalism si lipsa de solidaritate. Astfel, ieri a avut loc referendumul in Slovenia pentru a vedea daca populatia acestei tarisoare membre in Uniunea Europeana e de acord cu un arbitraj international in chestiunea conflictului cu Croatia in jurul a cativa km de ape teritoriale. Slovenia blocheaza primirea Croatiei in UE.
Tot asa, in Ungaria vecina, un sef al partidului de dreapta aflat la putere afirma ca problemele economice ale Ungariei s-ar putea datora si faptului ca directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, e un evreu comunist si francmason.

Si, parca pentru a ne da lovitura de gratie, un ziar spaniol scria ieri ca nu mai trebuie asteptat nimic de la Germania, intrucat cancelara Merkel e pe cale de a parasi Europa in criza si de a se intoarce cu totul spre Rusia, ba chiar ca Merkel se intelege atat de bine cu Medvedev, incat nu numai ca vorbesc ruseste impreuna, dar isi spun unul altuia ”“ !… Inca putin si parca ii vedem ca pe betivii care cauta sa-si ascunda realitatea in care se gasesc si care, sprijinindu-se unul pe altul, se intreaba ezitand: Ma respecti? / Tî menya uvazhaesh?

Singura consolare pe care am gasit-o ieri in presa pentru cei de prin partile noastre venea de la un economist care spunea ca in aceasta criza, care se va inrautati, cei care vor supravietui mai usor vor fi unii estici, precum bulgarii si romanii - si implicit moldovenii - care sint atat de obisnuiti cu saracia incat vor putea sa-si stranga si mai tarea cureaua, ceea ce occidentalii nu stiu sa faca.

Asa incat tonul final al articolelor era: „acum ca v-am spus adevarul la inceput de saptamana, treceti inapoi la munca si... o saptamana buna.“
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG