Linkuri accesibilitate

Christian Wulff şi Joachim Gauck - candidați la președinția Germaniei


Președintele demisionar Horst Koehler
Președintele demisionar Horst Koehler

Creștin Democrații și Liberalii îl susțin pe premierul Wulff, iar social democrații și verzii au înaintat candidatura pastorului lutheran Joachim Gauck






După demisia neaşteptată a preşedintelui Republicii Federale Germania, Horst Köhler, partidele parlamentare au nominalizat candidaţii lor pentru funcţia supremă în stat. Şefa guvernului, creştin-democrata Angela Merkel, împreună cu liderul Uniunii Creştin Sociale (bavareze) (CSU) şi cel al Partidului Liberal (FDP) s-au pronunţat pentru Christian Wulff. Aceste conduce în prezent guvernul creştin-democrat din landul Saxonia Inferioară.

În cursul unei conferinţe de presă la care au participat liderii partidelor din coaliţia guvernamentală, Merkel a spus: „Mă bucur foarte mult că Wulff a acceptat să preia această funcţie, o funcţie care reprezintă ţara noastră.”

Wulff, în vîrstă de 50 de ani, prezent şi el la conferinţa de presă, a mulţumit politicienilor pentru nominalizare. El a mai spus că dacă va fi ales, doreşte să răspîndeasca optimism şi să dea oamenilor curaj pentru a depăşi actuala criză.

Reprezentanţii partidelor parlamentare de opoziţie, social-democraţii şi ecologiştii, s-au înţeles şi ei asupra unui contra-candidat comun. Ei l-au nominalizat pe fostul opozant şi activist civic din Germania răsăriteană, Joachim Gauck.

„Le mulţumesc celor care mă consideră demn pentru această funcţie”, a spus Joachim Gauck în faţa presei la Berlin.

Joachim Gauck, în vîrstă de 70 de ani, a fost pastor al bisericii lutherane şi director al Oficiului pentru administrarea arhivelor Securităţii est-germane (Stasi). Gauck se bucură de un mare respect în Germania, ceea ce rezultă şi dintr-un sondaj electronic al televiziunii publice ARD. Televiziunea voia să afle în ce direcţie se îndreaptă simpatiile opiniei publice din Germania. Deşi este un sondaj nerepezentativ, rezultatele postate pe internet în cursul după amiezii (pînă la ora 15) arătau astfel: 66,3 la sută dintre cei 29129 de cetăţeni care şi-au exprimat părerea l-ar vota pe Gauck, numai 18,8 sunt pentru Wulff, iar 14,9 la sută nu l-ar vota pe nici unul dintre cei doi candidaţi.

Postcomuniştii din cadrul aşa numitului Partid al Stîngii au anunţat că ei nu agrează pe nici unul dintre cei doi candidaţi. În consecinţă, ei vor vota împotriva lor în cadrul Adunării Federale (Bundesversammlung) care se va întruni la sfîrşitul lunii. Adunarea Federală este un organism constituţional, compus din reprezentanţii parlamentului şi delegaţi ai celor 16 landuri. Adunarea se constituie doar cu prilejul alegerii unui preşedinte de stat, care are un mandat de 5 ani. Preşedintele german are o funcţie reprezentativă. Reşedinţa prezidenţială se află în palatul Bellevue din Berlin.
XS
SM
MD
LG