Linkuri accesibilitate

Șanse nule pentru proiectul de reformare a societății (România liberă)


Evenimentul zilei publică profețiile lui Mircea Cărtărescu

Proiectul de reformare a societatii, cu care a inaintat Traian Basescu in acesti ani de mandat prezidential, nu are nicio sansa sa se indeplineasca – rezulta din doua comentarii publicate in presa de azi. In Romania libera, Cristian Campeanu pare sa-i lase presedintelui marja unei optiuni, dar demonstratia in sine o anuleaza. Lui Traian Basescu nu-i ramane decat sa asiste cum interesele grupurilor economice vor mentine echipa lui Emil Boc la guvernare. Singura oportunitate de schimbare a fost, in viziunea comentatorului, greva generala, numai ca ea a esuat. Iar daca guvernul totusi va cadea la un moment dat, va fi pentru ca interesele economice ale celeilalte parti a esichierului politic – Partidul Social Dmocrat si Partidul National Liberal – vor fi reusit sa se impuna. Altminteri, citam, “reducerea cheltuielilor bugetare, creşterea impozitelor şi/sau restructurarea administraţiei nu intră în discuţie decât în măsura în care pot fi utilizate ca arme de nimicire a adversarului politic, şi nu ca soluţii”.

In Evenimentul zilei, Mircea Cartarescu revine la ideea sa mai veche ca al doilea mandat de presedinte al lui Traian Basescu nu mai avea rost, ca oferta sa politica era deja epuizata. Citam, „făcuse tot ce putea el face în slujba instituţiilor statului”. Spre deosebire de Cristian Campeanu, citat inainte, Cartarescu crede ca guvernul democrat-liberal este mai degraba o victima. El va plati din greu curajul de a spune acum adevarul despre situatia economica reala si de a fi decis masurile dure de corectare a ei. Primele dezertari din pluton vor incepe in perioada urmatoare, profețește Cartarescu. De altminteri, tabloul viitorului apropiat nu e mai putin crancen: la primele semne de redresare a economiei, gruparea 322, cum este numita coalitia informala dintre PNL si PSD care a incercat suspendarea sefului statului in urma cu trei ani, aceasta grupare de partide va incerca din nou sa ia puterea si va reusi – se mai arata in Evenimentul zilei.

Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu apare in presa de astazi cu doua interviuri. In Evenimentul zilei, insista pe calea gresita pentru care ar fi optat guvernul Boc, aceea a acordului cu Fondul Monetar International. In Adevarul, trece in fata acuza ca executivul ar fi putut corecta excesele de cheltuieli facute de guvernul Tariceanu in anul electoral 2008 si nu a facut-o. Tariceanu face si o propunere de succesor pentru Traian Basescu: acelasi Klaus Iohannis, primarul Sibiului.
XS
SM
MD
LG