Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană consideră guvernul Moldovei un partener valabil de discuție


Imagine de la reuniunea de la Sarajevo
Imagine de la reuniunea de la Sarajevo

Opinii ale europarlamentarului român Ioan Mircea Pașcu, înregistrate de Iolanda Bădiliță


Cu ocazia reuniunii de la Sarajevo, Uniunea europeana - Balcanii de Vest, Bruxelles-ul şi-a reafirmat deschiderea de a primi aceste tari ca membre, daca fac reformele economice si politice necesare dar, mai ales, daca fac progrese in cooperarea regionala. Sunt Serbia sau Albania mai pregatite de admitere decat Moldova sau Ucraina, de exemplu, l-a intrebat corespondenta Europei Libere, Iolanda Badilita pe europarlamentarul socialist Ioan Mircea Pascu, membru al comisiei de politica externa
:

Europa Libera: Domnule Pascu, luni si marti Uniunea Europeana a avut cateva emotii cu Summitul UE- Rusia pentru ca, apoi, sa incheie saptamana cu niste declaratii „politically correct” privind Balcanii de Vest, la Sarajevo. Ii mai arde UE de asa ceva, pe criza asta?

Ioan Mircea Pascu
: Uniunea Europeana trebuie sa faca un compromis intre urgentele legate de presiunile pe euro si situatia internationala din punct de vedere economic si financiar si obiectivele pe care le are angajate. Si atunci, va trebui sa gaseasca formula prin care sa pastreze totusi angajamentul pe obiective, facand in acelasi timp efortul de eficientizare a situatiei interne pentru a putea face fata acestor presiuni. Sunt obiective care nu sunt totusi atat de ambitioase. De pilda intergrarea Balcanilor occidentali este un obiectiv care se mentine. Acestor tari le trebuie o marja de timp iar cu exceptia Croatiei care are perspectiva cea mai apropiata vor intra efectiv in Uniune asa ca intre timp se spera probabil ca lucrurile sa se imbunatateasca. Va fi un Consiliu al UE in curand, unde este de asteptat sa se dea un anumit sens de unitate interna in UE, va fi o declaratie care va sublinia acest lucru dar probabil ca adevaratele masuri in aceasta privinta vor fi luate abia la toamna, in octombrie, sub presedintie belgiana.

Europa Libera: Totusi, sunt tari ca Serbia, ca Albania, mai pregatite decat o Ucraina, o Moldova sa intre in UE?

Ioan Mircea Pascu: Ele sunt, ca sa spunem asa, pe alt tabel. Moldova tine de fostul spatiu sovietic, in continuare, ca si Ucraina, de altfel, si in continuare se discuta cu Moscova, pe cand Serbia si Albania, de pilda, sunt relativ independente de aceasta conditie. Insa sunt probleme: in Serbia abia acum sa vedem daca in urma a ceea ce va anunta Tribunalul penal international de la Haga cu privire la cooperarea in privinta criminalilor de razboi, vom avea si ratificarea Acordului de asociere cu Serbia care este semnat de mai multa vreme. Asteptam ca acest lucru sa se intample acum, in iunie. Unele voci sustin ca Tribunalul va da raportul ceva mai tarziu, dar in orice caz e un calendar destul de apropiat. In aceea ce priveste Albania, avem situatia politica interna in care lucrurile sunt deosebit de acute: puterea si opozitia nu colaboreaza si lucrul acesta afecteaza sansele Albaniei.

Europa Libera: E cam aceeasi situatie, din punct de vedere politic, ca in Moldova.


Ioan Mircea Pascu: In Moldova avem totusi o putere care, categoric, este privita altfel la Bruxelles si toata problema aici este; sa speram ca aceasta putere va reusi sa se mentina in control si ceea ce se va intampla daca vom avea alegeri din nou la anul sa ramana in continuare la putere, pentru ca s-au facut unele deschideri, se fac in continuare si asta inseamna ca cei de la Comisie, mai ales, considera guvernul actual un partener valabil de discutie. Ati observat ca s-au mai primit inca 66 de milioane de euro pentru a combate saracia, deci exista bunavointa; insa, in acelasi timp, exista si multe probleme pe plan intern si moldovenii trebuie sa fie ajutati sub toate formele sa poata sa le depaseasca.

Europa Libera: As mai avea o intrebare legat de declaratia Dnei Catherine Ashton cu privire la retragerea reprezentantilor speciali ai UE din Moldova si Georgia. Este justificat sa o interpretam ca pe o diminuare a interesului UE pentru Parteneriatul Estic?

Ioan Mircea Pascu: Am inteles ca justificarea ar fi economiile pe care le-ar face UE. Asta inseamna, ducand logica mai departe ca intr-adevar UE a cheltuit enorm pana acum si in Moldova si in Georgia, ceea ce nu e adevarat! Pe de alta parte, sa vedem ce se intampla in continuare cu alte componente ale prezentei UE in zona, respectiv misiunea de observatori in Georgia; in ce masura aceasta va continua (si eu cred ca va continua) si in ce masura UE va reusi sa-si pastreze locul in formatul 5+2 in negocierile privind Transnistria. In orice caz, nu cred ca e cea mai fericita formula, ca exact tarile care au anumite probleme mai „contondente” sa fie parasite de UE, pentru ca economia este minora. Iar a justifica lucrurile prin termeni de economie denota lipsa de inspiratie.
XS
SM
MD
LG