Linkuri accesibilitate

Argumente pro și contra referendumului constituțional


Arcadie Barbăroșie
Arcadie Barbăroșie

Arcadie Barbăroșie (IPP): „În fostul areal sovietic sistemele prezidențiale au degenerat rapid în dictaturi”


Referendum privind modul de alegere a şefului statului – în septembrie, apoi, în noiembrie, anticipate parlamentare concomitent cu foarte probabile alegeri prezidenţiale. Este decizia consolidată a Alianţei pentru Integrare Europeană sprijinită de instituţiile europene şi binecuvântată de Secretarul General al Consiliului Europei. Mişcare spectaculoasă spre un deznodământ al crizei constituţionale despre care vom discuta astăzi cu analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice
.

Europa Liberă: Dle Barbăroşie, sunteţi un adept al democraţiei directe? Sau aveţi predilecţie pentru democraţia reprezentativă?

Arcadie Barbăroşie: „Eu aş fi foarte atent cu democraţia directă, pentru că întrebările care ar putea fi soluţionate în democraţia directă, de fapt, nu ar fi chiar în folosul dezvoltării democratice a ţării. M-aş referi chiar şi la acest referendum. Personal aş opta pentru alegerea preşedintelui în Parlament, pentru transformarea Republicii Moldova, consecvent, într-o republică parlamentară. Am exemplul ţărilor din fost arealul sovietic, unde sistemele prezidenţiale au degenerat foarte rapid în dictaturi.”

Europa Liberă: În ce măsură credeţi că – aşa cum consideră unui analişti politici – prin simplificarea procedurii referendumului se deschide Cutia Pandorii?


Arcadie Barbăroşie: „Nu aş fi de acord. Pentru că nu avem în Constituţie obligativitatea participării la alegeri, inclusiv la referendum, nu putem forţa sau motiva cetăţeanul să participe la alegeri şi la referendum. Pare a fi logic să nu existe praguri de validare a alegerilor şi referendumurilor. Politicienii atunci când vor să iniţieze un referendum şi Parlamentul care, de fapt, este unica autoritate care aprobă sau dezaprobă realizarea unui referendum, trebuie să fie foarte atenţi cu subiectele care sunt propuse pentru referendum, pentru ca acolo să nu fie deschisă o cutie a Pandorei.”

Europa Liberă: Înţelegem că Alianţa, coaliţia de guvernământ are acum dezlegare să modifice legislaţia astfel încât referendumul să se desfăşoare cu mai multă uşurinţă. Dar nu va trebui oare, în consecinţă, să se umble mai mult la Constituţie, pentru a o ajusta la o nouă realitate, odată cu reapariţia unui preşedinte ales de popor?

Arcadie Barbăroşie
: „Aici sunt, probabil, mai multe păreri. Există modele în care preşedintele este ales direct, dar nu are competenţe pe măsura legitimităţii, adică este un preşedinte mai mult reprezentativ decât şeful executivului. Sunt şi modele când preşedintele este ales direct şi cu mari competenţe în executiv, mă refer la sistemul american sau cel rusesc, sau toate sistemele care există în arealul ex-sovietic. Dacă se alege preşedintele direct, s-ar putea să se opteze mai departe pentru un sistem parlamentar, în sensul că preşedintele nu are atâtea competenţe, sau multe competenţe sunt transferate la Guvern şi Parlament.

Totuşi, indiferent de faptul cum este ales preşedintele, va trebui să se facă într-un fel ordine în Constituţie, exact în acest sens. Adică, se vor transfera mai multe competenţe preşedintelui, şi ne transformăm treptat într-o republică semi-prezidenţială, prezidenţială şi transferăm mai multe competenţe executivului şi lăsăm în seama preşedintelui mai multe funcţii reprezentative doar.”

Europa Liberă: Presupunând că ştim cine va candida la acestă funcţie şi ştiind despre orgoliul celor care ar putea candida, credeţi că se vor împăca cu competenţe limitate, cum, teoretic cel puţin, a fost până acum?


Arcadie Barbăroşie
: „A mai existat o încercare în 2000, atunci când preşedintele de atunci, Petru Lucinschi a încercat să consolideze instituţia prezidenţială şi să transforme republica într-o ţară prezidenţială. Parlamentul atunci a fost foarte unit în a schimba mersul lucrurilor. Nu există altă modalitate decât prin Parlament de a consolida funcţia prezidenţială. Chiar dacă scoatem la referendum o întrebare gen: „Vreţi să fim o republică prezidenţială?”, nu cred că acest referendum ar fi corect, pentru că ar trebui foarte clar să fie enumerate competenţele în acel referendum, or un asemenea referendum nu este realizabil. În consecinţă, doar Parlamentul ar putea realiza această transformare în republică prezidenţială şi consolidarea funcţiilor preşedintelui. Dar ceea ce spuneţi dvs este corect, în sensul că există riscul de a apărea permanent disensiuni între Preşedinte, Guvern, Parlament, cum am avut-o, de fapt şi pe timpul preşedinţiei dlui Snegur, şi pe timpul preşedinţiei dlui Lucinschi.”

Europa Liberă: O soluţie sau victorie pe termen scurt, se pare – acest referendum – pentru coaliţia de guvernământ faţă de PCRM. Dar pe termen mai lung? Nu poate reapărea cumva posibilitatea unor noi gâlcevi într-un sistem semiprezidenţial cu executiv bicefal?


Arcadie Barbăroşie
: „Pe termen mai lung există acest risc, de aceea zic că ar trebui Parlamentul, după ce se mai potolesc spiritele, să stea liniştit împreună cu opoziţia şi să se gândească care ar fi viitorul sistem în Republica Moldova”.

Europa Liberă: De fapt, această situaţie nouă vi se pare benefică pentru AIE?

Arcadie Barbăroşie: „Această situaţie nouă, cel puţin, pare să aibă şansa de a rezolva acest conflict constituţional, această criză constituţională şi de a repune în normalitate lucrurile. Pentru Alianţă mi se pare cam riscant următorul model, în sensul că nu cred că Alianţa va merge în alegeri prezidenţiale cu un singur candidat. Este logic ca partidele care fac parte din Alianţă să încerce să folosească campania pentru alegerea preşedintelui şi pentru a promova interesele partidelor, cu atât mai mult că se presupune că alegerile prezidenţiale şi parlamentare vor avea loc în aceeaşi zi.”

Europa Liberă: Apropo, vi se pare o idee bună?


Arcadie Barbăroşie: „Da, mi se pare o idee bună, pentru că nu prea avem timp. Există clauze care cer distanţarea prea mare între diferite tipuri de alegeri. Dacă facem alegeri parlamentare anticipate, după care facem alegeri prezidenţiale peste exact 120 de zile, apoi vin iar alegerile locale, iar 120 de zile. Nu este bine.”

Europa Liberă: Credeţi că ar fi o surpriză ca ex-preşedintele Voronin să candideze din nou la preşedinţie?

Arcadie Barbăroşie: „Pentru mine nu ar fi o surpriză, eu cred că domnia sa poate să candideze la funcţia de preşedinte, există şi alte opinii care consideră că interimatul preşedinţiei nu este o întrerupere de fapt şi că, aşa cum stipulează Constituţia, deoarece preşedintele nu poate exercita mai mult de două mandate consecutive, consecutiv este cuvântul important, unii analişti consideră că trebuie să existe un mandat real între aceste două mandate. Adică după dl Voronin ar fi trebuit să fie ales un preşedinte real şi nu unul interimar, care să-i exercite funcţiile. După mine, sensul acestei clauze în Constituţie este să existe o pauză considerabilă după ce fostul preşedinte a exercitat funcţiile, astfel încât să nu aibă posibilitatea o persoană să-şi facă prea multe mendre fiind preşedinte.”
XS
SM
MD
LG