Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei consfințește decizia de la 5 mai a Curții Constituționale


Igor Boțan, Nicolae Negru, Valeriu Vasilică și Bogdan Țârdea își exprimă opinia în legătură cu organizarea referendumului asupra art. 78 din Constituție.




Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru democraţie participativă, sugerează că Alianţa de guvernământ a primit un cadou nesperat, urmând să nu irosească şansa.

Igor Boțan
Igor Boţan: „Această decizie a fost adoptată, după ce la 5 mai a fost publicată o decizie a Curţii Constituţionale, care, de fapt, deschidea calea spre organizarea unui referendum constituţional. Odată deschisă această portiţă, toate recomandările Comisiei de la Veneţia, ale Consiliului Europei trebuiau oarecum să ţină cont de această decizie. Ceea ce am văzut astăzi – participarea Secretarului general al Consiliului Europei, de fapt, a avut loc consfinţirea acestei decizii a Curţii Constituţionale. Aici putem vorbi şi despre o acţiune de PR, dat fiind faptul, că atât Partidul Liberal Democrat, cât şi Partidul Democrat au promis alegătorilor lor la 29 iulie 2009, că dacă ajung la guvernare vor modifica articolul 78, astfel încât cetăţenii să-şi voteze singuri şeful statului. Din acest punct de vedere, aceste două partide pot triumfa acum, dat fiind faptul că ştiu din sondajele de opinie că trei pătrimi din cetăţeni doresc acest lucru. Deci, în principiu, acest referendum nu se poate prăbuşi. Desfășurarea acestui referendum oferă o platformă excelentă pentru un contraatac împotriva opoziţiei comuniste.”

Europa Liberă: Dar buturuga comunistă nu este atât de mică.

Igor Boţan: „Cred că există o problemă în plus, legată de modificarea Codului electoral. Dar şi aici lucrurile nu sunt atât de proaste pentru Alianţă, dat fiind faptul că anterior Comisia de la Veneţia a recomandat înlăturarea obstacolelor legate de participare. Adică micşorarea pragului de validare a alegerilor, lucru faţă de care s-a opus Partidul Comuniştilor. Şi iată că şi la acest capitol Alianţa are un atu, o recomandare mai veche a Comisiei de la Veneţia, care va fi, probabil, implementată, odată cu votarea modificărilor la Codul electoral, în cea de a doua lectură.”

-------------

Nicolae Negru
Editorialistul Nicolae Negru de la Jurnal TV este de părere că soluţia acceptată astăzi de Consiliul Europei nu oferă un avantaj net unei formaţiuni anume.

Nicoale Negru: „Chiar şi Partidul Comuniştilor poate avea o mică satisfacţie prin faptul că, totuşi, alegerile anticipate vor avea loc. Ar putea găsi consolare cam toate partidele. Soluţia alegerilor în toamnă nu convine nimănui, poate numai PCRM-ului convine. În schimb, nu convine PCRM-ului referendumul. Dar şi aici este o problemă: va putea candida preşedintele Partidului Comuniştilor Voronin? Sau nu va putea candida?”





Directorul agenţiei de presă Info-PrimNeo, Valeriu Vasilică califică drept reuşită soluţia din cel puţin două motive.

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică: „Mai întâi a fost chemat să judece, la sensul direct al cuvântului, alegătorul, măria sa poporul. Pentru că şi referendumurile pot fi, şi de regulă sunt, folosite în scopuri politice. De regulă, refendumurile se fac cu acceptul sau la iniţiativa guvernărilor. Nici asta nu e soluţia foarte şi foarte deşteaptă, să zic aşa. Dar în cazul în care noi nu am avut foarte demult o ocazie să întrebăm poporul ce mai vrea şi el, ce crede şi el, cred că a fost o decizie potrivită. Şi în al doilea rând, soluţia cu referendumul vine să le reamintească actorilor politici de toate culorile că ei nu sunt veşnici, că ei nu deţin adevărul în ultimă instanţă. Deciziile cele mai adevărate, cele mai corecte...oricând se poate recurge la această soluţie, să întrebi poporul. În sensul ăsta, sper, ca această lecţie să facă clasa politică din Moldova mai cooperantă, mai tolerantă.”





Politologul Bogdan Ţârdea consideră că soluţia anunţată astăzi nu va avea doritul efect tranchilizant.

Bogdan Ţârdea: „Instituţiile europene prin aceasta au arătat că au luat o decizie politică, mai puţin juridică. Prin aceasta şi-au arătat susţinerea univocă şi unilaterală a Alianţei. După mine, criza politică în Republica Moldova doar se va aprofunda. După câte vedeţi, Alianţa încearcă să coboare pragul de participare şi de validare a referendumului. Această decizie astăzi dă un mare avantaj politic pentru PDM, în primul rând, PLDM pe locul doi şi PCRM - locul trei. Aceste trei forţe politice vor înainta candidaţi la preşedinţie şi vor avea un vot parlamentar masiv, pe contul personalităţilor puternice, care le vor atrage în Parlament.”
XS
SM
MD
LG