Linkuri accesibilitate

Corupția endemică din învățămînt - cauze și efecte


Iana Spinei (Transparency International Moldova)
Iana Spinei (Transparency International Moldova)

Iana Spinei (TI): „Corupția scade motivaţia de a învăţa, reduce calitatea prelegerilor, iar asta duce la diminuarea calităţii forţei de muncă”

Modalităţile de evaluare a studenţilor şi salariile mici ale profesorulor duc la corupţia din sistemul de învăţământ. Scăderea motivaţiei de a învăţa şi a calităţii studiilor sunt doar câteva din efectele fenomenului.

Cum luna iunie este sezonul examenelor, studenţii şi elevii sunt în faţa dilemei tradiţionale – să stea cu burta pe cărţi ori să-şi asigure notele ce-i interesează pe căi nu tocmai cinstite. Este adevarat nu toţi dau mită, dar fiecare student cunoaste cel puţin o persoană care a făcut acest lucru fara niciun fel de renmuscari.

”Am avut frate care o învăţat şi tare mulţi bani o băgat, în ultimul an au fost şi peste 500 de lei la un examen”.

Iniţiativa vine de la studenţi?

Mai mult de la studenţi, profesorul niciodată nu o să încerce să spună „Copii, daţi-mi atâta şi eu vă pun note”. Studenţii singuri caută profesorul prin toate metodele.

„Da, eu cred că ea există, dar într-o formă ascunsă. Nu se manifestă la fiecare student, banii, de regulă, trec prin trei-patru persoane. Cu ea trebuie de luptat la cel mai înalt nivel. Dacă de luptat la nivel de studenţi, nu o să iasă nimic, pentru că totul este ascuns. Studenţii s-au obişnuit că pot să dea mită, şi ei dau. Ei folosesc şansa pe care le-o oferă profesorii”.

„Este rezultatul neajunsurilor pe care le întâlnesc profesorii, dar şi elevii. Din păcate este vorba de corupţie de mai multe feluri: mită sau nănăşism, cumătrism. Mulţi dintre studenţi care nu cunosc bine un material recurg la aceste mijloace de a-şi rezolva problemele, pentru că au de unde da mită, pentru că au cui da mită şi pentru că nu au dorinţă să înveţe şi asta este cel mai grav”.

Experta de la Transparency International, Iana Spinei spune ca deocamdata nu a fost inventat un alt remediu mai eficient decit transparenţa în instituţiile de învăţământ, promovarea normelor de etică, şi respectarea riguroasa a codurilor interne.

Iana Spinei: „Este o repartizare a veniturilor de la persoane care sunt mai bogate la persoanele care sunt mai sărace, dar când ne concentrăm asupra consecinţelor, înţelegem că este ceva care trebuie să trezească foarte multă îngrijorare. În primul rând degradează valorile etice, se discriminează elevii, studenţii în funcţie de capacitatea de a plăti sau de nedorinţa de a plăti neoficial. Scade motivaţia de a învăţa, se reduce calitatea prelegerilor, iar asta duce la diminuarea calităţii forţei de muncă”.

Preşedintele Asociaţiei „Societatea civilă împotriva corupţiei”, Mihai Lupaşcu crede că o modalitate noncoruptionala de evaluare a studenţilor şi acordarea unui salariu decent profesorilor ar remedia imediat starea de lucrui.

Mihai Lupaşcu: „Trebuie să oferim posibilitatea studenţilor de a-şi arăta cunoştinţele nu prin susţinerea unor teste şi examene, dar prin demonstrarea aptitudinilor practice ale studenţilor, se poate chiar introducerea elementului de frecvenţă liberă a orelor. De asemenea profesorul să nu fie acel profesor care îşi duce existenţa de la un salariu la altul. Astăzi, din păcate, finanţarea sferei educaţiei duce la aceea că avem profesori săraci care se gândesc cum să supravieţuiască, dar nu cum să organizeze procesul educaţional”.

Grigore Belostecinic
Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic nu conteaza pe idei revolutionare, ci le valorifica pe cele testate. Studenţii au fost informaţi despre o eventuală pedeapsă în cazul în care vor da mită, iar profesorii sunt îndemnaţi să respecte codurile şi regulamentele interne. Totodată, cu acelaşi scop, anul acesta s-a schimbat modalitatea de susţinere a examenelor.

Grigore Belostecinic: „S-a emis un ordin în cadrul ASEM-ului prin care s-a interzis orice modalitate şi formă de acumulare de resurse financiare pentru a organiza mese sau alte forme posibile de implicare a studenţilor, inclusiv financiară în organizarea examenelor de absolvire şi din câte sunt la curent, acest lucru se respectă, nu se oferă cadouri, nu se organizează mese, cum pe timpuri”.

Conform celei mai recente estimari realizate de de Transparency International in 2008, timp de un an, mita sau taxele neoficiale din cadrul sistemului de învăţâmânt au constituit 62 de milioane de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG