Linkuri accesibilitate

Președintele interimar Ghimpu anunță calendarul referendumului și al alegerilor anticipate


Alianţa pentru Integrare Europeana a decis ca în septembrie să organizeze un referendum asupra modificării articoului 78 din constituţie, în sensul ca preşeditnele să fie ales prin vot direct. Dacă modificarea este aprobată, parlamentul va fi dizolvat şi se vor organiza alegeri generale si prezidenţiale anticipate.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că „Referendumul pentru modificarea Constituţiei va avea loc în luna septembrie, iar alegerile anticipate parlamentare si prezidentiale - în noiembrie”.

Premierul Vlad Filat a precizat că „nu mai avem dreptul să ratam, ci să ne mișcam solidar pentru atingerea obiectivelor noastre", iar liderul PD Marian Lupu a spus că aceasta este poziția comună a Alianței pentru Integrare Europeană. Decizia a fost luată dupa ce liderii AIE au negociat mai bine de o ora cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbijorn Jagland.

Igor Dodon, deputat PCRM, a declarat pentru Publika TV, că dezaprobă decizia anunțata astazi de liderii Alianței de guvernamânt și că regretă faptul că AIE nu a negociat cu PCRM aceasta decizie.

Soluţia la criza constituţională a fost mediată de Consiliul Europei, după ce s-a constatat că nu există posibilitatea unui compromis între alianţa de la guvernare şi opoziţia comunistă. Într-un comunicat al Consiliului se precizează că aceasta a fost scopul viziei la Chişinău al Secretarului general Thornborn Jagland.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG