Linkuri accesibilitate

Fața și reversul acordării cetățeniei în afara graniței (România liberă)


TV și confecționarea de vrăjitoare în vederea arderii lor pe rug (Evenimentul zilei)
Un comentariu din Romania libera, semnat de Alina Mungiu Pippidi, analizeaza fata si reversul initiativei premierului ungar Viktor Orban de a acorda cetatenie ungara tuturor maghiarilor care traiesc in afara granitelor tarii lor. Prima intrebare este de ce nu critica si autoritatile de la Bucuresti ideea lui Orban, la unison cu celelalte cancelarii europene? Pentru ca si Bucurestiul a procedat la fel cu moldovenii, carora le da cetatenie romana, pe motivul reconstituirii unui drept pe care si l-au pierdut la un moment dat. Numai ca, arata Mungiu, in acelasi fel s-ar putea argumenta si acordarea cetateniei ungare pentru maghiarii din Romania, ramasi in afara Ungariei prin tratatul de la Trianon.

Dilema poate fi lamurita prin apel la definitia cea mai simpla a cetateniei: o “comunitate a redistribuirii, ai cărei cetăţeni se definesc prin dreptul la autoguvernare. Cetăţeanul este cel care plăteşte impozite şi, în schimbul lor, votează”. Ce drept au insa sa aleaga o anumita guvernare oameni care nu vor fi guvernati de partidele respective? Pe de alta parte, este vorba de riscul dezintegrarii politice a unor state a caror soarta va fi decisa de un numar mult mai mare de votanti din exterior. Tot atatea motive pentru care, arata Alina Mungiu Pippidi, Uniunea Europeana are tot dreptul sa fie suparata si pe premierul ungar si pe Romania, a carei unire de facto cu Moldova ar fi o solutie mai buna: nu ar crea un precedent cu consecinte incontrolabile, asa cum se intampla acum, prin simpla acordare a cetateniei.

„Sunt ingrozit de alunecarea spre violenta a societatii noastre – scrie Horia-Roman Patapievici in Evenimentul zilei. Instrumentul acestei transformari este, in opinia comentatorului, televiziunea, prin care „am ajuns să facem din spaţiul public un eşafodaj al violenţei, căruia puţin îi lipseşte să se transforme într-un eşafod pur şi simplu. Pentru cine? Pentru vinovaţi! Care vinovaţi? Nu e limpede?”. Patapievici observa ca, in locul criticii la care trebuie supusa viata politica – in special puterea politica – “se confecţionează vrăjitoare în vederea arderii lor pe rug”. Guvernantii actuali sunt prezentati drept vinovatii de tot si de toate, cu sugestia ca simpla lor indepartare va rezolva toate problemele.
XS
SM
MD
LG