Linkuri accesibilitate

Agenda discuțiilor: analiza parteneriatului strategic, proiectul scutului anti-racheta, liberalizarea vizelor si cooperarea economica bilaterală


Ministrul roman de externe Teodor Baconschi s-a intalnit astazi cu Secretarul de Stat american Hillary Clinton. In discutiile purtate cu Secretarul american de stat, ministrul roman de externe Teodor Baconschi a ridicat problema legata de liberalizarea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Statele Unite.

„Suntem un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene si NATO credem ca cetatenii nostri merita sa calatoreasca in Statele Unite fara a avea nevoie de viza”, a declarat ministrul roman.

Hillary Clinton a spus la randul ei: „Exista niste reguli in aceasta privinta stabilite de Congres. Vrem ca romanii sa stie care sunt aceste reguli, astfel incat ei sa poata sa le respecte, sa poata indeplini cerintele stabilite de Congresul american”.

Hillary Clinton a subliniat celebrarea in acest an a 130 de ani de relatii diplomatice intre SUA si Romania. Ea a amintit faptul ca Romania a acceptat programul de instalare pe teritoriul ei a sistemului de protectie anti-racheta si a salutat contributia soldatilor romani pe teatrele de lupta din Afghanistan si Irak.

Teodor Baconschi a declarat corespondentului Mediafax in Statele Unite ca in cursul vizitei la Washington a pregatit terenul pentru o vizita a presedintelui roman Traian Basescu in SUA.

Dintre statele Uniunii Europene, numai cetatenii Romaniei, Bulgariei si Poloniei mai au nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
XS
SM
MD
LG