Linkuri accesibilitate

Reuniune ministerială UE - Balcanii de Vest


Miguel Angel Moratinos, Catherine Ashton, Sven Alkalaj (Bosnia Herțegovina)
Miguel Angel Moratinos, Catherine Ashton, Sven Alkalaj (Bosnia Herțegovina)

Comisarul pentru extindere Stefan Fuele: „Integrarea Balcanilor de Vest este o prioritate a Uniunii Europene” - Pentru moment însă, UE nu a stabilit un calendar al procesului de aderare


Uniunea Europeană va continua procesul de extindere în pofida crizei financiare, iar ţările din Balcanii de Vest trebuie să continue reformele necesare pentru a se alinia la standardele europene. Aceasta este, în linii mari, concluzia reuniunii de la Sarajevo dintre Uniunea Europeană şi reprezentanţii Balcanilor de Vest. Iniţial trebuia să fie o reuniune la nivel înalt, încheiată cu o declaraţie comună. Serbia a refuzat însă să participe oficial, ca stat, la orice întrevedere la care este prezentă si regiunea Kosovo. Aşa că summitul s-a tranformat intr-o reuniune neoficială. Ceea ce nu diminuează importanţa declaraţiilor făcute la Sarajevo.

Miguel Angel Moratinos, ministrul de externe al Spaniei, este de părere că ultimele 5 luni au fost cele mai productive, mai paşnice şi pline de promisiuni din istoria recentă a Balcanilor de Vest. De aceea, în opinia lui Moratinos, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest pot fi descrise cu cuvintele „responsabile şi încurajatoare”.

Pentru că partenerii balcanici s-au angajat să facă reformele politice si economice necesare şi mai ales să întărească relaţiile de cooperare regională.

Morationos a ţinut să precizeze că Uniunea Europeană a făcut ce a promis acum este rândul partenerilor balcanici să-şi ţină promisiunile.

Comisarul pentru extindere, Stefan Fuele a declarat că integrarea Balcanilor de Vest este o prioritate. Reuniunea de la Sarajevo, a continuat Fuele, a demonstrat totodată că ţările membre nu pot fi bănuite că şi-ar fi pierdut entuziasmul „extinderii”.

Era şi semnalul pe care îl aştepta Serbia, după cum a declarat ministrul de externe Vuk Jeremic postului nostru de radio. În ultimele 6 luni am făcut progrese remarcabile mai ales în cooperare regională şi în eforturile de reconciliere, a apreciat Jeremic, şi ar fi fost păcat dacă aceste eforturi nu erau cumva răsplătite de Uniunea europeană.

Pentru moment însă, Uniunea Europeană nu a stabilit un calendar clar al procesului de aderare pentru ţările din Balcanii de Vest. Slovenia este singura ţara din regiune membră în Uniunea Europeană, iar de anul trecut, cetăţenii din Serbia, Muntenegru şi Macedonia pot călători fără vize în spaţiul Schengen.

Tările din Balcanii de vest au încă de rezolvat atât de multe probleme, specifice fiecăreia, încât un calendar regional al aderării este exclus, pentru moment. De aceea, liderii balcanici reuniţi săptămâna trecută tot la Sarajevo s-au angajat să se sprijine reciproc pe drumul spre Bruxelles.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG