Linkuri accesibilitate

2.06 - București: Barometrul de opinie publică al Fundației pentru o Societate Deschisă


Gabriel Andreescu

Ion Iliescu ar primi 51% din voturi, devenind un posibil cîştigător al prezidenţialelor din primul tur.


2 iunie 2000

Actualitatea Romaneasca – opinii, analize, comentarii. (Moderator Sabina Fati; comentariu: Gabriel Andreescu).

Barometrul de opinie publică al Fundației pentru o Societate Deschisă.

„Fundaţia pentru o Societatea Deschisa a pus la dispozitia opiniei publice ultimul barometru pe care l-a finantat. (...). Mai întii preferintele electorale: Ion Iliescu ar primi 51% din voturi, devenind un posibil cîştigător al prezidenţialelor din primul tur. Este foarte posibil ca aceasta cumulare a scandalurilor (Firul Rosu, Costea) pînă în toamnă sa-l tragă sub 50%.

(...) Merită de notat ca pentru prima data Emil Constantinescu este devansat de Ion Iliescu în fieful lui, în Transilvania - 17% dintre votantii potenţiali, în raport cu 44%. Pentru comparaţie, Barometrul din Octombrie 1999, Emil Constantinescu conducea încă fata de Ion Iliescu, în Transilvania cu 27 %, faţă de 26 %, iar in mai 1999, raportul era de 29% la 24 %. (...) la fel, Constantinescu a pierdut in fata tinerilor.

„Tendinţa arată după opinia mea, nu numai deplasarea generalăa electoratului în defavoarea lui Emil Constantinescu, ci şi una structurală, ceea ce, evident complică strategia actualului preşedinte.

Barometrul indică o schimbare radicală în ceea ce îl priveşte pe Teodor Meleşcanu. Acesta a avut dupa 1996 o creştere constantă. In mai 1999 devenea un candidat serios cu 16% dintre intervievati care ar fi votat pentru el, faţă de 26% pentru Emil Constantinescu. Ca in octombrie 1999 s-o ia inaintea preşedintelui cu 18% faţă de 17% opţiuni penru Constantinescu. Astazi Meleşcanu scade sub scorul de acum un an, la 14% în timp ce 19% dintre intervievati ar vota pentru Constantinescu.

Evolutia arată, cred, fragilitatea capitalului politic al lui Meleşcanu şi a partidului său. Ei au beneficiat, se vede, de votul negativ, rezultat din dezamagirea faţă de ceilalţi actori politici.”
XS
SM
MD
LG