Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la București respinge moțiunea simplă depusă de Partidul Național Liberal
Majoritatea profesorilor din Romania se vor intoarce miine la scoala, iar greva se suspenda pentru moment si in rindul functionarilor publici. Liderii sindicali pun esecul grevelor programate pe termen lung pe seama presiunilor exercitate de guvern. Dascalii romani explica insa, ca nu-si permit sa ramina in greva, fiindca zilele nelucrate nu se ponteaza, iar sindicatele romanesti nu au bani pentru a suplini lefurile date de stat. Aceasta este de fapt principala cauza a nereusitei grevelor generale programate de sefii marilor centale sindicale romanesti, care au incercat sa demonstreze ca exista o mare nervozitate printre bugetari, dupa ce executivul a decis reducerea salariilor cu 25 la suta. Noul program al guvernului roman prin care se restring drastic cheltuielile bugetare prevede si taiere pensiilor cu 15 la suta.

Romania este nevoita sa faca astfel de restringeri, fiindca economia este gripata, iar statul are nevoie lunar de un miliard de euro pentru cheltuieli de subzistenta, bani pe care ii imprumuta. Guvernatorul Bancii Nationale din Romania a explicat ca este mult mai buna solutia taierii salariilor si pensiilor, care au crescut artificial in anii trecuti, decit cresterea taxelor si impozitelor, care ar duce imediat la cresterea inflatiei. Specialistii bancii centrale argumenteaza ca neaplicarea urgenta a acestor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare ar putea duce la un deficit de peste 10 la suta, ceea ce ar presupune pierderea credibilitatii Romaniei pe pietele internationale, dar si cheltuieli suplimentare ale statului care va trebui sa plateasca dobinzi din ce in ce mai mari pentru imprumuturile din ce in ce mai mari pe care le insumeaza Romania.

Restructurarile cheltuielilor bugetare au fost aminate in ultimii doi ani din cauza campaniilor electorale din 2008, cind a fost ales Parlamentul si din 2009, cind au fost alegeri prezidentiale. Astazi ministrul roman al finantelor Sebastian Vladescu a spus in Camera Deputatilor ca oficialii ar mai fi putut “minti inca sase luni”. Deputatii romani au dezbatut motiunea simpla depusa de liberali intitulata “programul Basescu-PDL egal curbe de sacrificiu pentru romani”, care a cazut la vot. Cu aceasta ocazie ministrul de finante a declarat ca “Europa merge prost, iar Romania s-ar putea sa nu mearga bine”, dar ca masurile dure adoptate de guvern dovedesc buna credinta devreme ce partidul aflat la putere isi asuma riscuri politice extrem de mari. Este pentru prima data in ultimii 20 de ani cind in Romania sint reduse salariile si pensiile, iar in istoire se cunosc doar reducerile succesive de lefuri care au avut loc in perioada Marii depresiuni din anii 1930 –‘ 33.
XS
SM
MD
LG