Linkuri accesibilitate

„Baby-box” - calea cea mai scurtă de a da noi născuții în adopție


În ciuda controverselor inițiale, „baby-box” s-a dovedit o instituție viabilă în Cehia unde a fost introdusă în urmă cu cinci aniDe ziua internaţională a copilului, în Cehia se împlinesc cinci ani de la inaugurarea primei aşa-numite „cutii pentru nou-născuţi”, mai cunoscută sub denumirea englezească „baby-box”, locul unde mamele care nu vor sau nu pot să aibă grijă de bebeluşi îi lasă cu siguranţa că imediat vor fi preluaţi de medici.

Prima a fost inaugurată la 1 iunie 2005 într-un cartier din estul Pragăi, în peretele unei clinici particulare. În februarie 2006 a fost găsit în ea primul copil, o fetiţă botezată de doctori Sonia. Acum, există 35 de cutii în multe oraşe din Cehia.„Baby-box” nu este o invenţie cehească, funcţionează de mult mai multă vreme în Statele Unite, de pildă, dar şi în Austria, Germania, Elveţia. Cel care a făcut cel mai mult ca să le introducă şi în Cehia se numeşte Ludvik Hess şi este şeful unei fundaţii numită „Statim”.

Ludvik Hess, care i-a povestit corespondentei noastre Alsu Kurmasheva unul din cele 31 de cazuri de copii găsiţi în baby-box, spune că doctorii sunt înştiinţaţi de îndată ce capacul cutiei a fost deschis şi insistă că invenţia este de mii de ori preferabilă abandonării copiilor în stradă.

Informaţiile de utilizare de pe cutie sunt în cehă, slovacă, la graniţa cu Polonia şi în polonă, iar peste tot în Cehia, în rusă. Explicaţia este simplă: în Polonia vecină avortul este interzis, iar ucrainienii, vorbitori de rusă, majoritatea alcătuiesc cea mai mare comunitate de muncitori străini din Cehia.

Ludvik Hess spune că unele ucrainience care nasc în Cehia nu se pot întoarce în ţara lor cu bebeluşul, fie pentru că se tem de ce va spune familia sau satul, fie fiindcă ştiu că nu vor avea cu ce să-l crească.

Proiectul BabyBox a fost înconjurat la început de controverse. Principiul său de bază era că femeia poate depune copilul în deplin anonimat, şi nu are de ce să se teamă de repercusiuni. Dar chiar după deschiderea primei instalaţii de acest fel, poliţia a anunţat că va cerceta cine sunt persoanele care au lăsat copilul, în eventualitatea că acestea ar fi seropozitive sau dependente de droguri şi alcool.

În cele din urmă, însă, în urma unei campanii a lui Ludvik Hess, poliţia a renunţat la această idee. Acum, poliţiştii au dreptul să intervină numai dacă bebeluşul este găsit mort sau cu urme de maltratare, ceea ce deocamdată, slavă domnului, nu s-a întâmplat.

Cei care nu sunt de acord cu BabyBox spun că în Cehia există legislaţie pentru mamele care vor să-şi dea copilul la adopţie, şi că această cale asigură un viitor mai bun pentru copil, întrucât noii părinţi îl vor lua cu identitate şi cu istorie medicală. Dar partizanii cutiei pentru bebeluşi spun că multe femei, mai ales cele sărace, sau prea tinere scapă cu ajutorul BabyBoxului de traumele suplimentare ale unei proceduri juridice îndelungate.
XS
SM
MD
LG