Linkuri accesibilitate

Statele Unite și reacțiile la atacul împotriva navelor ce transportau ajutoare pentru Gaza


Militari israelieni evacuînd membri răniți ai comandoului ce a intervenit împotriva navelor pro-palestiniene

La ONU, ambasadorul Wolff a declarat că Statele Unite doresc „o investigație transparentă și solicită guvernului israelian să ancheteze în profunzime incidentul”


In actualitatea internațională se înregistrează reactii la atacul comandoului israelian impotriva unor nave care transportau ajutoare pentru regiunea Gaza. De la Washington, corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela.

In general, in lume abunda acuzatiile la adresa interventiei israeliene, impotriva navelor la bordul carora se aflau civili, transportind ajutor umanitar. Dar privirile sint indrepate catre Washington pentru ca Statele Unite sint aliatul strategic al Israelului. Orice nuanta in reactia americana va fi analizata cu cea mai mare atentie.

Chestiunea a ajuns la Consiliul de Securitate, unde ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu a acuzat Israelul de crima si violarea legislatiei internationale. Dupa incident, intr-o declaratie scrisa, Casa Alba a deplins pierderea de vieti si si-a exprimat ingrijorarea pentru cei raniti, spunind ca doreste sa afle urgent detalii cu privire la cele intimplate.

Intr-o conversatie telefonica cu premierul Israelulului, Benjamin Netanyahu, Barack Obama s-a aratat de acord de decizia primului ministru de a-si amina vizita la Washington, care urma sa aiba loc miine. La Natiunile Unite, adjunctul ambasadorului american, Alejandro Wolff a spus ca incercarea de a furniza ajutor pe mare a fost un act nepotrivit si iresponsabil. „Exista mecanisme pentru transferarea ajutorului umanitar pentru Gaza ” – a spus ambasadorul, continuind, „aceste mecanisme neprovocatoare si care sa nu duca la confruntare trebuie folosite spre binele tuturor, in Gaza ”.

La ONU, ambasadorul Wolff nu a mentionat posibilitatea unei investigatii internationale, asa cum unele tari cer spunind ca Statele Unite doresc, „o investigatie credibila si transparenta si solicita guvernului israelian sa ancheteze in profunzime incidentul”. Ambasadorul a aratat ca Statele Unite sint adinc tulburate de recentele acte de violenta si regreta tragicele pierderi de vieti omenesti. El a adaugat ca America va continua sa conlucreze cu Israelul pentru a mari anvergura si diversifica ajutorul umanitar pentru Gaza pentru a rapunde nevoilor populatiei si celor de reconstructie”.

In Statele Unite, unele organizatii ale evreilor americani au luat apararea actiunii israeliene spunind ca vapoarele care se deplasau catre Gaza aveau intentii provocatoare si ca in plus au nesocotit apelurile autoritatilor de a anula misiunea. O alta organizatie a evreilor americani - J Street - si-a exprimat starea de soc pentru atacul soldat ce zece morti si zeci de raniti. Organizatia arata ca, „rezultatul socant al incercarii de a oferi ajutor umanitar in Gaza este consecinta blocadei contraproductive pe care Israelul o impune regiunii respective”. Organizatia adreseaza in final intrebarea pe care multi si-o pun: ce impact vor avea cele intimplate asupra procesului de pace, atit de vulnerabil, israeliano-palestinian?
XS
SM
MD
LG