Linkuri accesibilitate

Asaltul forțelor de comando israeliene împotriva navelor ce încercau să spargă blocada asupra Fîșiei Gaza dezbătut la Consiliul de Securitate ONU


Consiliul de Securitate ONU a început discutarea incidentului din zorii zilei de ieri din largul coastelor Israelului, soldate cu cel puţin 9 morti şi 50 de răniţi în rândul activiştilor pro-palestinieni aflati in 6 vase cu ajutoare umanitare catre se îndreptau catre Fisia Gaza. Fâşia Gaza, care este condusă de militanţii Hamas, se află sub blocadă israeliană de patru ani.
Israelul a spus că militarii au ripostat la provocările şi atacurile activiştilor, dar activiştii spun că erau neînarmaţi şi sunt victimele agresiunii israeliene. Ambasadorul Turciei la ONU a catalogat intervanţia comandoului israelian drept „terorism de stat”. Astazi are loc o reuniune de urgenţa a NATO, la solicitarea Turciei, pentru discutarea incidentului. Departamentul de stat american a deplins moartea civililor şi a cerut Isarelului să întreprindă o investigatie transparentă şi profunda asupra incidentului şi să prezinte detalii ale cazului.
In Turcia si in multe capitale europene au avut loc aseara proteste impotriva acţiunilor guvernului israelian şi in sprijinul palestinienilor. Ieri, Turcia şi-a retras ambasadorul din Israel, secretarul general ONU Ban Ki Moon s-a declarat şocat de incident iar Uniunea Europeană a cerut investigarea lui.
XS
SM
MD
LG