Linkuri accesibilitate

Partidele de dreapta din Cehia pot forma o coaliție guvernamentală


Președintele Vaclav Klaus după ce s-a prezentat la urne

Două partide noi, de centru-dreapta, TOP09 şi VV, au obținut aproape o treime din voturi şi au acum mari şanse să intre la guvernare într-o coaliţie cu ODS, partidul actualul preşedinte Vaclav Klaus


În Cehia, unde au avut loc vineri şi sâmbătă alegeri, două partide de dreapta s-au pus astăzi de acord asupra priorităţilor de guvernare, semnalînd că perioada de incertitudine post-electorală s-ar putea încheia rapid. Cele mai multe voturi la alegeri le-au avut social-democraţii, dar rezultatele combinate a trei partide de dreapta arată că ele au şanse mai mari de a forma guvernul.

Analiştii spun că alegătorii cehi au votat în număr mare cu partidele de dreapta fiindcă sunt conştienţi că în această perioadă ţara are nevoie de reducerea datoriei publice şi că nu sunt bani pentru promisiunile generoase făcute de social-democraţi.

Alegerile au adus mai multe suprize. Două partide noi, de centru-dreapta, TOP09 şi VV, au luat împreună aproape o treime din voturi şi au acum mari şanse să intre la guvernare într-o coaliţie cu ODS, partid tradiţional, înfiinţat de actualul preşedinte al ţării, Vaclav Klaus.

Tot pentru prima oară în istoria post-comunistă a Cehiei, singurul partid de orientare creştină, KDU-CSL, nu va intra în Parlament.

Alegerile s-au soldat cu demisia a nu mai puţin de patru lideri de partid, unii dintre ei veterani în politica cehă.

Dacă bat palma, cele trei partide de dreapta care au avut succes la alegeri vor avea 118 din cele 200 de locuri ale camerei inferioare a Parlamentului - o majoritate mai solidă decât oricare alta, în istoria democratică a ţării.

Dintre toate partidele ceheşti, unul singur pare să-şi fi păstrat intactă baza electorală, obţinînd aproape acelaşi număr de voturi ca la alegerile precedente, adică peste 10%. E vorba de partidul comuniştilor. Cu el votează mai ales oamenii mai în vârstă, care consideră că noul sistem politic şi economic nu le-a adus nimic bun.

Vedeta alegerilor este considerat liderul noului partid TOP09, nobilul Karel Schwarzenberg. În vârstă de 72 de ani, el şi-a petrecut o bună parte din viaţă în exil, în Austria şi Germania şi a fost ministru de externe într-unul din guvernele recente. Este considerat drept unul din cei mai oneşti politicieni cehi, iar faptul că este foarte bogat îi face pe mulţi alegători să spună că n-are nici o nevoie să se lase corupt.
XS
SM
MD
LG