Linkuri accesibilitate

Cine va reprezenta UE la procesul de negocieri în formatul 5+2?


Iulian Fruntașu
Iulian Fruntașu

Iulian Fruntașu (consilier al premierului Filat): „Cred că un alt reprezentant nominalizat de către Consiliul European ar fi fost o demonstraţie a faptului că UE acordă atenţie prioritară Moldovei”




Iulian Fruntaşu: „Nu ştiu, să fiu sincer, acum care va fi situaţia şi care sunt toate dedesubturile acestei reforme, pe care o intenţionează doamna Ashton s-o facă la momentul de faţă.”

Europa Liberă: De fapt, reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău participă la procesul de negocieri în formatul 5+2. Acum ce se întâmplă, într-o eventuală situaţie de retragere?

Iulian Fruntasu
Iulian Fruntaşu: „Da, probabil va fi atunci şeful delegaţiei Comisiei. Nu înţeleg altfel, cum ar fi posibil să fie reprezentată Uniunea Europeană la negocieri. Tot trebuie să fie cineva şi atunci nu văd pe nimeni, decât delegaţia Comisiei, care se află acum în Moldova. Reprezentantul UE la negocieri, bine, poate nu a făcut chiar totul, ce a fi trebuit să facă, din mai multe considerente. Circumstanţele, zic eu, nu au fost cele mai bune pentru activitatea lui Kalman Mizsei, dar funcţia propriu zisă nu ar trebui să fie abolită, pe motiv că Catherine Ashton ar fi dorit, probabil, să simplifice structura Serviciului diplomatic al Uniunii Europene. Cred eu că un alt reprezentant nominalizat de către Consiliul European ar fi fost o demonstraţie a faptului că UE acordă atenţie prioritară Republicii Moldova, Georgiei, altor zone, dar ne interesează în primul rând Parteneriatul Estic şi Moldova, în primul rând. Şi atunci o implicare la acest nivel ne-ar fi fost de folos, cred eu. Dar, totuşi, după mine, UE ar trebui să aibă un reprezentant la negocieri la un nivel înalt, deci o persoană, un fost ministru, ştiu eu, o persoană care are pondere. Şi Moldova merită o asemenea atenţie din partea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Poate asta ar însemna că Bruxelles-ul îndepărtează şi mai mult Moldova? Şi alte state din regiune.

Iulian Fruntaşu
: „Nu cred că se face în mod deliberat şi asta ar fi obiectivul Bruxelles-ului. Consiliul European este, de fapt, organul cel mai important, care ia decizii la nivel de miniştri ai statelor membre şi la nivel de şefi de state. În ce măsură Comisia a obţinut mai multe împuterniciri în urma reformei constituţionale a Uniunii Europene e o întrebare, întrebare interesantă. Eu susţin, bineînţeles, faptul că UE îşi profesionalizează corpul diplomatic şi, într-adevăr, europenii au nevoie de diplomaţi europeni eficienţi şi profesionişti. În acelaşi timp, însă, e important să avem la nivel politic un reprezentant al Uniunii Europene aici în Moldova, care să aibă şi ponderea respectivă, şi autoritatea respectivă, vreau să subliniez. Asta ne ajută pe noi, bine, în conflictul transnistrean, în primul rând, dar şi alte chestiuni, dacă ar avea şi mandatul pe potrivă.”
XS
SM
MD
LG