Linkuri accesibilitate

Rusia așteaptă la Rostov-pe-Don foaia de parcurs a Uniunii Europene


Memorial al kazacilor la Rostov pe Don
Memorial al kazacilor la Rostov pe Don

Agenda summitului Uniunea Europeană - Rusia, la care Jose Manuel Barroso și Dmitri Medvedev ar urma să încheie un „parteneriat pentru modernizare”


In timp ce la Rostov pe Don presedintii Barroso si Medvedev se pregatesc sa participle la cursele de cai, la Bruxelles, cei 27 de sefi de stat si de guverne din Uniunea Europeana vor pune pe hartie noua strategie energetica a Uniunii Europene.

Coincidenta starneste fie zambete, fie ingrijorare pe chipul celor care stiu cat de fierbinte este firul care leaga Bruxelles-ul de Moscova cand vine vorba de energie. Sau rece, in functie de anotimp si de toanele Rusiei.

Rusia va primi, probabil, lista cu temele pe care le are de facut pentru ca cetatenii sai sa nu mai treaca pe la ghiseele de verificare a pasapoartelor la intrarea in Uniunea Europeana.

Apoi, comertul si cooperarea industriala sunt alte subiecte care vor anima discutiile dintre Barroso si Medvedev. Desi, ordinea importantei s-ar putea sa fie inversa sau, in orice caz, primul subiect, cel cu vizele, il ajuta pe cel de-al doilea.

Tehnic vorbind, intalnirea de la Rostov pe Don se va incheia cu un „Parteneriat pentru modernizare”.

Dupa cum probabil ca ati remarcat, pana acum am vorbit doar despre obiectivele Rusiei. Partea europeana ar avea si ea niste pretentii sau, ca sa indulcim termenii, niste obiective: spre exemplu drepturile omului, pentru nerespectarea carora Rusia a fost condamntata de zeci, daca nu sute de ori de CEDO.

Ca sa nu mai vorbim de interventia Rusiei in Georgia subiect pe care Bruxelles-ul, desi a incercat, nu a ajuns inca la un numitor comun cu Kremlinul.

Cat priveste vizele, cazul Rusiei este unul special. Pana acum doar Balcanii de Vest au primit astfel de „road map-uri” dar tarile de aici sunt deja pe drumul spre integrare. Un subiect traditional este securitate energetica, subiect pe care Rusia il doreste abordat acum inclusiv sub aspectul promovarii gazoductelor North Stream si South Stream.

Insa tema cea mai importanta, care are legatura si cu energia, va fi presiunea pe care Uniunea Europeana o va face asupra Rusiei pentru a se alatura Organizatiei Mondiale a Comertului ceea ce va insemna ca aceasta din urma va trebui sa se conformeze regulilor comertului international.

Sa mai spunem ca la summit vor participa din partea Rusiei presedintele Dmitri Medvedev, iar din partea UE presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton.
XS
SM
MD
LG