Linkuri accesibilitate

Armata israeliană atacă convoiul de nave care transportau ajutoare destinate Fîșiei Gaza


Turcia şi-a retras ambasadorul din Israel şi a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate ONU în legătură cu atacul forţelor israeliene asupra unei flotile multinaţionale care, pornind din Turcia, încerca să ducă palestinienilor din Gaza ajutoare umanitare.

Israelul susţine că vina pentru incidentul soldat cu morţi din rândul activiştilor revine organizatorilor convoiului. Ministrul israelian al apărării Ehud Barak a spus că activiştii au fost invitaţi să ducă ajutoarele într-un port israelian, pentru a fi trecute prin controale de securitate, înainte de a fi date palestinienilor, dar această ofertă a fost refuzată. Barak a negat de asemenea că în Fâşia Gaza, care este condusă de militanţii islamişti Hamas, ar exista o criză umanitară, aşa cum susţin activiştii pro-palestinieni.

Secretarul general ONU Ban Ki Moon s-a declarat şocat de incident, Uniunea Europeană a cerut investigarea lui, iar un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus că Statele Unite regretă pierderile de vieţi şi caută să afle cât mai multe despre cele întâmplate.

Ciocnirea dintre comandourile israeliene şi activiştii aflaţi la bordul celei mai mari nave din convoi s-a produs în noaptea de duminică spre luni la aproximativ 65 de kilometri de litoralul Fâşiei Gaza, în ape internaţionale.

Fâşia Gaza, care este condusă de militanţii Hamas, se află sub blocadă israeliană de patru ani.
XS
SM
MD
LG