Linkuri accesibilitate

Legea lustrației - perfectă ineficacitate și precedent periculos (Ev.zilei)


România ca „stat feudal” și măsurile de scădere a salariilor și pensiilor (România liberă)


Revista Foreign Policy (Politica externa), publica o analiza semnata Denis Cenusa, despre negocierile de liberalizare a vizelor dintre Uniunea Europeana si Rusia. In esenta, teza este ca aceste negocieri, desi frustrante pentru state ca Republica Moldova, care se considera mai indreptatite sa obtina acest statut pentru cetatenii lor, nu le garanteaza rusilor nimic. Moscova are de indeplinit standarde dificile inainte de a obtine libera circulatie in spatiul european. Una dintre cerinte ar putea viza si realizarea celor patru spatii comune de cooperare, dintee care unul ar putea include Moldova.

Pe fondul crizei si a masurilor de scadere a salariilor si pensiilor de stat, Romania este vazuta ca un stat feudal in comentariul lui Lucian Davidescu, din Romania libera. Principiul dupa care e guvernata tara ar fi „suveica post-privilegiu-tribut”. Cu alte cuvinte, oamenii partidului aflat la putere sunt numiti in posturi pentru a cotiza pentru partid si tot asa. Ierarhia acestui tip de societate este dominata de clasa politica, ai carei reprezentanti nu prea au argumente doctrinare. Ce stiu politicienii este „ca au ceva datorii, cativa prieteni si o organizatie de partid pe care trebuie sa o rasplateasca”. Urmeaza, pe scara sociala descrisa de Lucian Davidescu, bugetarii bine platiti, de la judecatori la jandarmi, apoi masa de manevra a functionarimii, baronii locali, clientii-agenti economici ai fondurilor publice si, in sfarsit, la coada de tot, poporul.

Editorialista de la Gandul, Rodica Ciobanu, scrie despre principalul partid de opozitie, Partidul Social Democrat, ca despre o grupare a „speculantilor crizei”. Liderul PSD Victor Ponta ar excela in demagogie, cu mijloacele de care s-ar fi folosit in cariera politica si presedintele Traian Basescu. Diferenta este doar de charisma. Ponta nu poate convinge cand vorbeste in numele poporului, caruia ii ofera doar perspectiva agravarii crizei economice cu o criza politica. Recent politicianul a propus un referendum in care romanii sa poata respinge masurile de austeritate stabilite de guvern. „Ii amageste ca ar putea stopa in viitorul apropiat atentatele la veniturile lor, readucand pensiile si salariile la nivelul dinainte” – scrie jurnalista de la Gandul.

Doi comentatori se ocupa de recent adoptata Lege a lustratiei. O perfecta ineficacicate si un precedent periculos, scrie in Evenimentul zilei Mircea Mihaies, care recunoaste ca gresit cand a sustinut initiativa. „Nu avem o lege care sa condamne statul si ideologia comuniste, dar avem una care-i condamna pe comunisti”.

In Adevarul, Ovidiu Nahoi propune adoptarea adevaratei legi a lustratiei de care are nevoie Romania: trecerea pe linia moarta, cel putin doua mandate, a oricarui ocupant al unei functii politice dupa 1990.
XS
SM
MD
LG