Linkuri accesibilitate

31.05 - București: CSAT dezbate situația sistemului financiar bancar


CSAT a decis înfiinţarea unei comisii care va analiza fraudele comise de administratorii FNI şi ai CNVM


31 mai 2000

Actualitatea Românească. (Moderator Radu Calin Cristea; corespondent: Petru Ionescu).

CSAT dezbate situația sistemului financiar.

La Cotroceni se reuneşte Consiliul Suprem de Apărare a ţării. S-a discutat despre situaţia din sistemul financiar bancar, FNI şi asa numitele „telefoane otravite” îndreptate împotriva BCR, de la decuplarea CEC-ului de la sistemul informaţional naţional la anumite zvonuri legate de faptul ca în special piaţa de capital s-a arătat vulnerabilă în fata provocărilor unor grupuri de interese reprezentate de nişte lucratori ai unor servicii secrete romanesti de dinainte şi de după 1989. Reuniunea s-a incheiat cu o declaratie de presa.

Preşedintele Emil Constantinescu a cerut Parlamentului, Parchetului, guvernului, ministerului de interne si SRI să elucideze cauzele care au dus la căderea FNI şi să se analizeze posibilităţile de recuperare a pagubelor depunătorilor şi pedepsirea celor responsabili.

Emil Constantinescu: „În şedinta de astazi a CSAT ne propunem ca pe baza datelor ce vor fi prezentate de institutiile abilitate să examinăm riscurile privind siguranţa naţională şi, în final, să dispunem noi măsuri de consolidare a sistemului financiar bancar de stat din Romania şi de prevenire a posibilităţilor de gestionare frauduloasă a fondurilor mutuale şi altor instituţii nebancare.”

CSAT a decis înfiinţarea unei comisii care va analiza fraudele comise de administratorii FNI şi ai CNVM, decizindu-se conservarea imediată a regrestrelor FNI din toată Romania. CSAT a decis că atacul asupra BCR a eşuat. Ministrul de finante Decebal Traian Remes a confirmat că a fost un atac asupra BCR, iar ministrul de interne, Dudu Ionescu a spus ca destabilizarea sistemului bancar echivalează cu atacarea securităţii naţionale.

Ministrul de interne şi şefii serviciilor secrete au avansat liste cu suspecţii care ar fi putut destabiliza FNI şi încerca sa atace BCR. Pe aceste liste se pare ca exista şi fosti ofiteri SRI şi chiar unii activi. Ministrul de Interne a spus că se ştie în ce ţară se afla fosta directoare a SOV Invest, Ioana Maria Vlas şi că dupa ce se va intocmi un mandat de arestare se vor face procedurile de extrădare a ei.
XS
SM
MD
LG